Spretthaler på snøen – et VM i miniatyr

Skrevet av Tone Birkemoe

Shutterstock

I Falun tester verdens beste skiløpere seg mot hverandre akkurat nå. Vi ser dem på TV der de suser opp bakkene i forrykende tempo, og enda raskere og skumlere nedover bakkene. Ingen kommer seg raskere frem på snøen enn disse racerne – når bare smørerne treffer.

Samtidig begynner et annet race på snøen. Det er årets spretthalevandring som straks er i gang. Du kan se dem som små grå prikker der de hopper bortover snøen. Det kan være opptil 10 000 stykker på en kvadratmeter, og skisporene dine blir lilla av spretthalemos om du tråkker over dem på ski.

Distansen de tilbakelegger i en retning kan komme opp i 200-300 meter per dag. Ikke dårlig når man bare er noen millimeter lang! Så er det heller ikke noen tilfeldighet at spretthalene vandrer på snøen. Dette er nemlig et godt forberedt renn…

Ski og smøring er uaktuelt, men på undersiden har alle spretthaler en slags springfjær, som kalles en springgaffel. Og disse vinteraktive artene satser på «piggdekk»: de har utstyrt springgaffelen sin med pigger for å få godt tak i den glatte snøen.

For de ønsker å komme langt. De kan krysse vann og elver som det ikke er mulig å forsere på sommerstid, og de kan ta seg fram til flekker der snøen allerede har tint. Denne snøvandringen gjør dem i stand til å starte våren flere uker tidligere enn på overvintringsstedet.

Men hvorfor ikke bare ta det med ro om våren? MÅ alt skje så tidlig som mulig? For den mest tallrike spretthalearten på snø, Hypogastrura socialis, skjer paring og egglegging rett etter vintervandringen. Så dette er ikke et race noen vil tape. Dette gjelder mer enn en medalje – her står det om muligheten for barn og barnebarn. Det er bare å riste av seg vintersøvnen og kaste seg ut i årets spretthalerenn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *