Seler kan være løsningen på en tuberkulosegåte

Den Europeiske kolonialismen har ansvaret for mye styggedom, deriblandt å spre tuberkulose til mennesker i Amerika og Asia. En gåte for forskere har derfor lenge vært at arkeologiske funn tyder på tuberkulose i Sør-Amerika lenge før de Europeiske kolonialistene tok turen over havet.

I et nytt forskningsarbeid av Bos et al. i Nature  sammenlignet forkerne DNA fra moderne mennesketuberkulose og tuberkulose-DNA fra arkeologiske funn i Peru med tuberkulosetyper fra ulike dyr. Dette gav et overraskende resultat: det ca 1000 år gamle tuberkulose-DNAet viste seg å likne mest på tuberlulose-DNA som finnes i seler!

Forkerne tror nå at migrerende seler kan ha blitt smittet på Afrikas kyst og tatt med seg smitten til Sør-Amerika –  der noen uheldige fangstmenn ventet med våpnene sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *