Trådløs juletrebelysning – årets nyvinning?

Skrevet av Tone Birkemoe

shutterstock_202834360

Endelig er den her.  Den trådløse juletrebelysningen. Borte er snubletrådene rundt juletreet og febrilsk leting etter kontakter og skjøteledninger rett før jul. For problemet med ledninger og ledige kontakter dukket opp allerede for flere uker siden da de første lysestakene og stjernene skulle på plass. Så dette er redningen; ledningskaoset har nådd sitt maksimum og juletreet kan stå der fritt midt i stua. Perfekt.

Det begynte naturligvis med levende lys. Ekstremt brannfarlig, og kun brukt i korte perioder under streng overvåkning. Så kom glødepærene og nå LED-lyset. Mer brannsikkert, og mindre varmeproduserende, energieffektivt og varig. Årets nobelpris i fysikk gikk til de som utviklet LED-lyset. Vi skriver 2014. Men noen utviklet lavenergi-lys for lenge siden. Faktisk for flere millioner år siden. Insektene naturligvis.

I bakkroppen på mange hundre lysbillearter finnes det en liten lys-fabrikk. Her blandes kjemiske stoffer etter gamle oppskrifter. Og lyset som avgis er kaldt, knapt noe varme blir produsert. Like effektivt som våre nobel-pris lys.

«Og sankthansormen blinker….» synger Alf Prøysen og bringer tanker til varme sommerkvelder og vår eneste lysbilleart. Hunnene til sankthansormen, som mest kan minne om forvokste og flygedyktige larver, blinker forførerisk til hannene i sommerkvelden. For insektene bruker lyset til å kommunisere. Som et tidlig oppfunnet morsesystem blinker billene mot hverandre i spesifikke mønstre. Det kan bety «ikke spis meg, jeg er giftig», «elskede, kom hit» eller «jeg er den vakreste mannen i hele landet». Men det er med insekter som det er med oss mennesker, ikke alle er like redelige. Så et «elskede, kom hit» kan også ende med at en håpefull kjæreste blir middag for en bedrager.

Nå er julen snart her og lysene skal skinne på treet. Det kalde, LED-lyset i tråløs form. Ta en titt på lysbillenes blinking, kjenn følelsen av en varm sommerkveld og tenk på at disse trådløse blinkene har vært tilstede i millioner av år.

Lysbiller i Utah (filmsnutt)

Lysbiller i bilder

Lysbiller – en turistatraksjon i Tennessee (filmsnutt)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *