Gratulerer, luftens råskinn!

Tekst: Anne Sverdrup-Thygeson. Twitter: @annesver

Rovflua feirer dagen sin med en saftig sikadesmoothie. Foto: Shutterstock
Rovflua feirer dagen sin med å slurpe i seg en sikadesmoothie. Foto: Shutterstock

Det er en dag for alt. Vi har verdensdagen for trekkfugler, internasjonal dag for glede, global dag mot barnearbeid, vaffeldagen. I går var det – for de som gikk glipp av det – glidelåsens dag. Men i dag, folkens, feirer vi verdens rovfluedag.

Grunnleggeren av #worldrobberflyday, Erica McAlister, er insektansvarlig ved Natural History Museum i London (som for øvrig har en fantastisk insektutstilling!). Hun mener det er på tide å feire noen av de små, fascinerende og viktige dyra. Og rovfluer, en fluefamilie som lyder det latinske navnet Asilidae, skyter blink på alle tre punkter:

De er små, iallfall om du sammenligner med tigre, pandaer og elefanter. Samtidig rommer familien arter helt opp i 6 cm, og det er skikkelig gigantisk når vi snakker insekter. Dette er solelskende, mørke og ofte slanke fluer, med kraftige bein, digre øyne og en buskete bart på overleppa.

Rovfluer er fascinerende, blant annet fordi de er noen aldeles heftige rovdyr. De har full kontroll i luftrommet, der de kan endre retning mens de står stille i lufta og venter på et intetanende bytte som kommer fredelig flyvende. På et blunk er byttet låst fast av seks kraftige hårete rovfluebein. Uten å gidde å lande, kjører rovflua en solid stikkesnabel inn i byttet, som gjerne kan være et insekt som er større enn dem – det hender til og med at det går med en kolibri, i varmere strøk enn våre. Rovflua sprøyter inn en cocktail av spytt, gift og fordøyelsesvæske, som på et blunk forvandler byttedyrets indre til en slags insektsmoothie i et hendig beger. Slurp, slurp, gjerne i fart, og så kaste fra seg det tomme skallet. Ikke for ingenting at de også kalles ‘assassin flies’ på engelsk.

Rovfluer er også fascinerende vakre om du ser nærmere på dem. Svært variable, fra den hårete, humleliknende norske arten Laphria flava, til den aldeles syke tropiske arten Pegesimallus teratodes, som smykker seg med rovfluenes svar på påfuglens fjær.

Og de er viktige, fordi de kan kontrollere og holde nede andre insektpopulasjoner. Samtidig er mange av rovfluene sjeldne, og vi vet lite om hvor de tilbringer larvestadiet. Ikke så lett å ivareta dem da. Det er som å skulle hjelpe tenåringer som har rømt hjemmefra, uten å vite hvor de er. I Norge er om lag 20 arter kjent, men kunnskapsnivået er ikke særlig høyt. Her trengs helt klart både mere forskning og entusiastisk framsnakking i alle kanaler.

Derfor, folkens, la oss heve glasset – gjerne med en insektsmoothie, om du skulle ha en for hånden – og la oss utbringe en skål for dagens hedersgjest, rovfluen!

Her er det en liten veps som har blitt bytte for luftens hersker, rovflua. Foto: Shutterstock
En kraftig ‘stikkesnabel’, store øyne og en hårete ‘bart’ på overleppa er typiske kjennetegn på ei rovflue. Foto: Shutterstock

 

Her er en video om du vil se rovflua ‘in action’: https://www.youtube.com/watch?v=99XRh0B4_fc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *