Mysteriet Silkhenge

Tone Birkemoe. Alle foto: Phil Torres.

Kjære Ylvis. Det er få som kan lage sanger som dere. Fantasien er overveldende og i tillegg fletter dere inn humor og mystiske forskningsspørsmål. Vi snakker Stonehenge, dyrelyder og norske hyttetradisjoner.  Ikke rart jeg digger dere. Men kanskje trenger dere litt ny inspirasjon? En mystisk konstruksjon av den vakreste silke er funnet i jungelen. Mange ganger. Men ingen vet akkurat hva det er.

Mysteriet Silkhenge: Et mikroskopisk gjerde med et vakkert bardunert spyd i midten
Mysteriet Silkhenge: Et mikroskopisk gjerde med et vakkert bardunert spyd i midten. Foto: Phil Torres

I 2013 ble det første bildet tatt. Et sted i Amasonas regnskoger, nærmere bestemt på trestammer i sør-østlige Peru. Et mikroskopisk gjerde vakkert vevet av fint silkespinn med et bardunert spir i midten. Det hele var ikke mer enn en halv centimeter stort.

Hvilket dyr hadde laget dette? Det kom forslag om gulløyer og edderkopper. Gulløyer legger eggene sine ytterst på små tråder for å hindre maur og andre rovinsekter å få tak i dem. Men dette var et avansert byggverk. Det måtte jo være en edderkopp – de uoffisielle verdensmesterne i spinnekunst. Den første observasjonen satte i gang en ny jakt. Og flere gjerder ble funnet, nå også i Fransk Guyana og Ecuador. Rett før jul i 2016 ble denne filsmutten lagt utpå nettet: en edderkopp som krabber ut av spydet i midten.

Dette edderkoppbarnet krabbet ut av mysteret vårt
Dette edderkoppbarnet krabbet ut av mysteret vårt. Foto: Phil Torres.

Så da var vel det mysteriet løst? Vel, vi vet i hvert fall hvem som lager denne konstruksjonen. Men det er flere merkelige ting: de fleste kjente edderkopper har nett eller kokonger med mange barn. Denne edderkoppen legger eggene sine hver for seg eller to og to sammen. Og så setter de opp et gjerde rundt. Hva er nå meningen med det? Og hvilken edderkoppart er det egentlig snakk om? Det er ingen grunn til å tro at dette er noen vi kjenner fra før – kun 10% av alle virvelløse dyr er beskrevet. Men i dette tilfelle vet vi heller ikke noe om de nærmeste slektningene.

Et gjerde kan holde noe inne – eller ute. Men det spørs om ikke dette gjerdet har en helt annen funksjon. Vi snakker jo edderkopper som elsker å fange ting in nett. Et godt forslag er at gjerdet fanger mat til edderkoppbarnet. Ørsmå midd er allerede funnet i gjerdet.  Og kanskje lokker mor edderkopp midden til stedet ved hjelp av uimotståelige lukter. Det hadde jo være snedig. Slike signaler er allerede kjent fra edderkoppverden: lukter som lurer byttedyr inn i døden.

Så kjære Ylvis, før forskerne løser det hele, og moroa er over, bruk fantasien og gi Silkhenge-edderkoppen evig liv på utsiden av jungelen! Så kan vi vi etterpå se om forskernes funn kan måle seg med deres fantasi og kreativitet. Jeg holder en knapp på dere. Det finnes klare mønstre i naturen tross alt.

Enda har ingen sett en edderkopp spinne dette kunnstverket. Foto: Phil Torres
Ennå har ingen sett en edderkopp spinne dette kunnstverket. Foto: Phil Torres

Kilder:

 

http://www.isciencetimes.com/articles/6599/20131230/silkhenge-spider-white-picket-fence-spire-egg-amazon-peru-tambopata.htm

http://news.nationalgeographic.com/2016/12/silkhenge-spiders-ecuador-mystery/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *