Et forsøk på selvberging

Siv Remberg, førsteamanuensis ved Institutt for plantevitenskap, NMBU

siv-remberg

På forsommeren i år fikk jeg endelig gjennomført ideen jeg har hatt lenge i hodet om å dyrke mine egne grønnsaker i pallekarmer. Det gikk skikkelig skeis. Starten ble bra, men det nytter ikke å gjøre dette som venstrehåndsarbeid. Da blir resultatet som hos meg; udekkede Brassica grønnsaker blir spist opp av kålflue (hvor kommer de fra, egentlig? Har de vertsskifte med furu, som det er tonnevis av her?), gulrøttene ble ikke større enn tannpirkere, nepefrøene jeg har spart på i flere år, VAR faktisk for gamle. Den ene som kom opp, tror jeg at jeg luka bort i alt stresset. De spiselige blomstene, som treåringen sådde i én haug, druknet i mine alt for tettplanta tomater. De har ingen sett etter frøplantestadiet. Auberginen, artiskokken og aspargesplantene som jeg kjøpte står der. Uten å se noen som helst antydning til frukter. Vel, jeg har sett frukter på auberginen, men de har på mystisk vis forsvunnet før det har blitt noe størrelse på dem. Søtpaprikaen har fått én frukt. Om den noen gang vil bli rød, får tiden vise. I mellomtiden har vi fråtset i diverse sorter tomater, som også er plantet alt for tett, men som er villige til å produsere mange frukter så lenge de får vann og godt med gjødsel.

Slik kan det gå – også for en forsker som burde ha de beste forutsetninger for å få det til. Jeg er derfor evig takknemlig for at noen som er dedikert til denne jobben, produserer frukt, bær og grønnsaker for oss som har dette som venstrehåndsarbeid. Har man en sånn holdning til det, går det bare ikke. Jeg er ydmyk og stolt over at vi har dyktige dyrkere som virkelig går inn for jobben med å produsere fantastisk gode produkter til oss forbrukere. De har all grunn til å være stolte av yrket sitt. I området hvor jeg bor, er det kort vei til ferske frukt, bær og grønnsaker som kommer rett fra jordet. Jeg kan også plukke selv, hvis jeg har tid og lyst. Jeg har lyst, men tiden strekker ikke alltid til. Derfor retter jeg denne store takken til dere frukt-, bær og grønnsaksprodusenter som gir meg mulighet til å oppnå målet om 5 om dagen!

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.