God sunn og grønn jul!

Siv Fagertun Remberg, forsker ved Institutt for plantevitenskap, NMBU

klementiner

Mørke lange dager preger landet vårt på denne tiden. Lite minner oss om at det en gang var frodig ute, at blomstene viftet med hele sin flotte fargeprakt, og at vi høstet bær, frukt, grønnsaker og sopp ute, både i inn- og utmark.

Stressa er vi også, spesielt i denne tiden som nå er over oss. Alt skal være så koselig, men summa summarum blir det stress allikevel. Det hører liksom med. En får da bare gjøre det beste ut av det, og ha i bakhodet at en kan få litt mer energi av å bevege seg, og å spise riktig!

Vi trenger frukt, grønt og bær også sårt i denne årstiden. Vitamin C er et essensielt vitamin som vi må få tilført gjennom kosten. Over 90% får vi faktisk tilført gjennom å spise frukt, bær og grønnsaker. På denne tiden av året får vi dette i stor grad gjennom å spise ferske importerte produkter.

persimmon

Klementiner går det kilovis av. Vi spiser druer, epler, bananer og sharon. Sistnevnte blir også kalt kaki eller persimmon. Botanisk er disse forskjellige, men den vi importerer spises hel med skall, og alt smaker søtt og godt. De færreste vet at denne er rik på C-vitamin, og i noen litteraturkilder er det opplyst at den inneholder oppimot fire ganger så mye som klementiner! Husk å spise variert, men sørg for å få i deg frukt og grønt. Også i jula!

Et tips til alle som skal ha ribbe: dropp posen med tørka ertestuing. Lag en med mye penere farge og friskere smak! Kok opp vann, og legg oppi friske, frosne erter etter den mengden du måtte ønske. Når de er ferdige, moser du det skikkelig med stavmikseren, slenger oppi en klunk eller to med kremfløte, salter og peprer litt, og vips – en lekker ertestuing!

De siste ti minuttene ribba, sosissene og medisterkakene ligger i ovnen og godgjør seg, del opp Red Delicious epler (beklager, men dette mener jeg er det eneste og beste bruksområdet for denne eplesorten) med en epledeler, legg disse, samt svisker og alternativt valnøtter i panna sammen med kjøttet. NAM!

Som kronen på verket: hvis du vil ha et alternativ til kremdessertene riskrem og multekrem på julaften, skal jeg komme med et superdeilig alternativ. Marinér det du ønsker av frukt og bær i et døgn i sukkerlake (kok opp like deler sukker og vann, la koke litt og avkjøl), krydret med julens krydder, f.eks. hel stjerneanis, kanel, nellikspiker, vaniljestang, skall av økologisk Citrus (appelsin, klementin eller sitron) e.l. Servér dette som et friskt alternativ, gjerne med råkrem (3 stk eggeplommer, 3 ss sukker piskes til eggedosis, vendes forsiktig inn i 2,5 dl pisket kremfløte. Må lages rett før servering) ved siden av. Denne blir ekstra lekker med fersk fiken skåret opp i båter eller pasjonsfrukt og/eller jordbær. Ja, egentlig alt av frukt og bær blir lekkert her!

Da er det ikke annet å gjøre enn å ønske alle en utrolig deilig juletid!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.