Akvakultur kan brødfø verden

Margareth Øverland, professor i akvakultur og husdyrernæring ved NMBU

Abu Dhabi, Shutterstock
Abu Dhabi, Shutterstock

På vei ut fra hotellet i dag tidlig passerte jeg hotellresepsjonen her i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Der var været for de neste fem dagene slått opp. Ikke overraskende viste det sol og vintertemperaturer på mellom 24 og 26 varmegrader. Sommerstid kan gradestokken passere 50 varmegrader. Med klimaendringene er det forventet at temperaturene vil øke ytterligere. Allerede nå fører endringer i klima til at verdens matproduksjon hvert tiår reduseres med to prosent.

– I Midtøsten kjenner vi effektene av klimaendringene. Matsikkerheten vår er under press. I 2050 er det forventet at verdens befolkning vil nå ni milliarder mennesker. Vi trenger en ny, grønn revolusjon som kan sikre at det produseres mer mat, men som ikke medfører negative konsekvenser for mennesker og miljø, sa H.H Sheikh Mansour Bin Zayed Al-Nahyan. Talen til viseministeren i De arabiske emirater åpnet 16. februar det tredje Global forum for innovations in agriculture (GFIA) i Abu Dhabi.

Hvordan sikre tilgang til nok mat, at maten er trygg og næringsrik til en raskt voksende befolkning er én av de største utfordringene som verden står overfor i dag. Innen 2050 må verdens matproduksjon øke med 60 prosent. Derfor samler GFIA beslutningstakere, privat sektor, forskningsmiljøer og sivilsamfunnet for å jobbe sammen og implementere teknologiske innovasjoner som kan sikre en bærekraftig matproduksjon. Selv er jeg invitert for å snakke om hvordan akvakultur kan bidra til å sikre verden global tilgang på proteiner med foredraget «Converting Forests into Fish Feed ingredients».

I verden i dag er det nemlig underskudd av protein. Her spiller akvakultur en stadig viktigere rolle for å sikre verdens proteinforsyning. Ingen annen husdyrnæring i verden vokser raskere enn nettopp akvakultur. For å produsere protein effektivt er det ingen sektor som slår havbruk. Sektoren er langt mer effektiv enn både kylling og svin og mye mer enn produksjon av storfekjøtt. Havbruk medfører også langt lavere utslipp av klimagasser. En vekst i blå sektor vil derfor være langt mildere mot planeten enn svin, kylling og storfekjøttproduksjon.

I De forente arabiske emirater skaper knapphet til vann og den skrinne, sandholdige jorda utfordringer for landets matproduksjon. Landet har kystlinje mot Omanbukta og Persiabukta. Her ligger det store muligheter for økt matproduksjon. Akvakultur kan etter min mening spille en nøkkelrolle i å brødfø verden på en bærekraftig måte.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.