Comments for Noragric blog https://blogg.nmbu.no/noragric Discussions on international environment and development issues. Wed, 25 Aug 2021 22:00:39 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.17 Comment on A new Taliban for a new Afghanistan? by Paul Cooper https://blogg.nmbu.no/noragric/2021/08/23/a-new-taliban-for-a-new-afghanistan/#comment-12861 Wed, 25 Aug 2021 22:00:39 +0000 https://blogg.nmbu.no/noragric/?p=1018#comment-12861 Very interesting initial assessment. As I remember the Taliban take over in 1996… began somewhat similar with the Taliban stating a need to return to peace and rule of law under an Islamic republic…that was what was said at first

]]>
Comment on All this testing but the competition does not make sense: Why Norway should pull out of PISA by Paul Beaumont https://blogg.nmbu.no/noragric/2019/12/20/all-this-testing-but-the-competition-does-not-make-sense-why-norway-should-pull-out-of-pisa/#comment-9677 Fri, 05 Jun 2020 06:24:17 +0000 https://blogg.nmbu.no/noragric/?p=782#comment-9677 Nice job! I am a teacher in souther California, USA. I agree with your premise. I am Norwegian by heritage! I also share your name! I have been teaching for over 32 years. Originally from Minnesota, I moved searching employment in the late 1980s. I am proud of my Norge heritage, and would be honored to converse with you. I agree the PISA is filled with demographic errors and bias’. Best Wishes always, Paul C Beaumont, Highland,CA,USA

]]>
Comment on Apocalypse Yesterday? by Victor https://blogg.nmbu.no/noragric/2020/03/26/apocalypse-yesterday/#comment-9495 Tue, 28 Apr 2020 17:00:52 +0000 https://blogg.nmbu.no/noragric/?p=806#comment-9495 Thanks for sharing such an informative blog. I really like your post!

]]>
Comment on World Humanitarian Day: Are we really ready for climate change? by Tienda de Alimentación https://blogg.nmbu.no/noragric/2017/08/18/world-humanitarian-day-really-ready-climate-change/#comment-8271 Mon, 21 Oct 2019 17:18:20 +0000 http://blogg.nmbu.no/noragric/?p=421#comment-8271 Good post

]]>
Comment on Climate change uncertainty: Mind the gap by Logical Science https://blogg.nmbu.no/noragric/2017/10/10/climate-change-uncertainty-mind-gap/#comment-1165 Tue, 30 Jan 2018 15:04:11 +0000 http://blogg.nmbu.no/noragric/?p=455#comment-1165 Dr. Edwin Land once said “An essential aspect of creativity is not being afraid to fail.”

]]>
Comment on Police, Violence and Fiesta in Nicaragua: First Impressions on Community-Based Policing. by Arianna Boren https://blogg.nmbu.no/noragric/2016/02/25/police-violence-and-fiesta-in-nicaragua-first-impressions-on-community-based-policing/#comment-183 Sat, 30 Jul 2016 10:03:18 +0000 http://blogg.nmbu.no/noragric/?p=37#comment-183 Thanks!

]]>
Comment on Samfunnvitenskapene på sotteseng: Ansvarsløs universitetsreform by Colin Murphy https://blogg.nmbu.no/noragric/2016/04/13/samfunnvitenskapene-pa-sotteseng-ansvarslos-universitetsreform/#comment-62 Thu, 14 Apr 2016 12:53:37 +0000 http://blogg.nmbu.no/noragric/?p=183#comment-62 Takk for en klart og poengtert innlegg. Men jeg savner en ting.

Morten benytter ikke sjansen til å bruke sine «sosialantropologiske briller» for å analysere hva som ser ut som et gigantisk klæsj mellom flertallet av de ansatte på NMBU og bl.a. styret når det gjelder deler av omorganiseringen. Først og fremst fikseringen på behovet for 6 fagenheter uten noen egentlig faglig begrunnelse.

Vi trenger ikke reise til eksotiske plasser for å kunne anvende noe av sosialantropologiens begrepsapparat. Selv på et lite universitet som NMBU finnes det, for å bruke en analogi, forskjellige kulturer. Ikke for å drive dette for langt – men man kan si at det f.eks. finnes en Noragric kultur og en Handelshøyskole kultur. For ikke å forglemme kulturforskjellene mellom Adamstuen og Ås. Utvilsomt preget av fag og den opplæring og utdanning de ansatte har bak seg. Men også av historie og utviklingen av det indre livet på det enkelte institutt. Det bør ikke borge for konflikt, men gjør at man ser og opplever ting forskjellig og arbeider på forskjellige måter. Men det kan også bety at det er noen som passer dårlig sammen. Det blir for stor «kulturforskjell». Kultur handler også om ledelse. Man snakker også om «ledelseskultur». Spørsmålet er hvordan man oppfatter ledelse i ulike deler av organisasjonen. Som kjent så ser tingene annerledes ut nedenfra enn ovenfra. Men også hvem man oppfatter som sine «virkelige» ledere på et universitet. Noe av motstanden vi har sett mener jeg kan forklares ut fra dette.

The Leadership Foundation for Higher Education i UK gjorde for noen år siden en undersøkelse om ledelse ved britiske universiteter. Det mest slående og kanskje ikke så uventede resultatet er at de vitenskapelige ansatte ikke ser på administrative ledere som deres egentlige eller virkelige «ledere». Ledere er de som utøver faglig ledelse. De som inspirerer og engasjerer faglig, får en til å tenke nytt, noen som brenner for faget. De faglige ildsjelene. Det kan være helt tilbake til en lærer på videregående som skapte interesse for et fag. Eller ens egen veileder for master eller phd, en kollega på instituttet, lederen av ens egen faggruppe, en forsker på et annet universitet osv. Det kan også i noen tilfeller være instituttledere. Men altså ikke administrasjonssjefer på institutter, avdelingsdirektører eller andre administrative ledere på fakultets- eller universitetsnivå. Det er ikke å underkjenne at de i mange tilfeller gjør og kan gjøre en bra og nødvendig jobb. Men det er ikke i første rekke de man ser opp til. For i si det i en engelsk språkdrakt: man må skille mellom «academic leadership» og «academic management». Det er ikke å komme forbi at en dyktig og erfaren forsker og underviser er noe man ser opp til. Ikke minst fordi vedkommende har en dyp og selverfart innsikt i hva som kreves for å bli en god forsker og underviser. Dette er en form for faglig ledelse som ofte utøves på det laveste nivå i organisasjonen.

Det er her Colbjørnsensutvalget gjør en kapitalfeil når det gjelder å redusere antall fagenheter til 6. Deres anbefalinger er ikke tuftet på «academic leadership» – men på administrativt lederskap. Ikke fordi det vil styrke institusjonen faglig, men administrativt. De ansatte kan ikke se åpenbare faglige synergier. Det oppfattes som feil å endre en organisasjonsstruktur som i utgangspunktet ser ut til å fungere faglig og på andre måter bare fordi rektor har for mange instituttledere og enheter å forholde seg til. Rektorer ved de store universitetene i Norge har jo mange, mange flere enheter å forholde seg. For ikke å si mange campuser å forholde seg til jfr. NTNU og UiT. Det har jo også noe med hvordan lederrollen utøves. Fakultetene var jo i utgangspunktet et feilgrep. Fjerner man de har man allerede kommet langt med å gi rektor mer makt og myndighet – hvis det er det som savnes.

Samtidig så betyr ikke status quo mht. instituttstruktur nødvendigvis at man er bakstreversk. En tidligere rektor ved Oxford universitet ble en gang spurt om hvorfor han ikke implementerte eller ivret for visse nødvendige organisasjons-endringer. Hans svar var betegnende: «Se rundt deg. Oxford er et universitet som har eksistert siden 1096. Den måten vi er organisert på har ikke kommet av seg selv. Men har kommet gjennom grundige overveielser. Den har også vist seg å tåle tidens tann. Den har vist seg å fungere. Hvorfor skal vi endre på noe som synes å fungere og som gjør at vi fortsatt er en av de beste universitetene i verden.»

Ergo: Hvorfor rive opp en instituttstruktur som de ansatte synes fungerer rimelig bra – bare for å tilfredsstille behovet for at toppledelsen skal ha færre å forholde seg til.

Men det er et håp i tunnelen for NMBU.

Slik fjellvettreglene forteller oss: Vend i tide. Det er ingen skam å snu. Det trenger ikke gå prestisje i tingene. Å kunne snu viser at man har respekt for «værgudene». Og at folkemeningen faktisk betyr noe. Den sittende regjeringen har bl.a. forstått dette og snudd i mange saker. NMBU bør også kunne forstå det i denne saken.

]]>
Comment on Samfunnvitenskapene på sotteseng: Ansvarsløs universitetsreform by Kirsti Stuvøy https://blogg.nmbu.no/noragric/2016/04/13/samfunnvitenskapene-pa-sotteseng-ansvarslos-universitetsreform/#comment-61 Thu, 14 Apr 2016 07:48:40 +0000 http://blogg.nmbu.no/noragric/?p=183#comment-61 Hei Emma! Takk for at du engasjerer deg i diskusjonen! Spørsmålet om universitets omorganisering er viktig for Noragrics lærere og studenter. Mer felles diskusjon er ønskelig for begge. Noragrics studenter har vært involvert gjennom diskusjonen i styret og andre utvalg. Mer kommer! Vi ser fram til det! Din erfaring med å ikke bli tatt imot på en ordentlig måte beklager vi veldig. På Noragric er vi opptatt av at studentene er velkommen og vi har et mangfoldig og spennende internasjonalt studentfellesskap. Hvis du ønsker å komme innom for en prat, er min dør åpen, og det samme gjelder hos studentkoordinatorene. Prosessen med omorganisering har vært veldig intensiv og ting har skjedd fort. Vi har også lært mye, inkludert om andre institutter ved NMBU. Vi støtter deg og dine medstudenter i ønsket om god diskusjon om universitetsreform der studenter lyttes til!

]]>
Comment on Samfunnvitenskapene på sotteseng: Ansvarsløs universitetsreform by Emma https://blogg.nmbu.no/noragric/2016/04/13/samfunnvitenskapene-pa-sotteseng-ansvarslos-universitetsreform/#comment-59 Wed, 13 Apr 2016 18:24:50 +0000 http://blogg.nmbu.no/noragric/?p=183#comment-59 Jeg lurer veldig på når dere kommer til å la elevene få en stemme i denne diskusjonen, fordi vi har faktisk noe vi skulle sagt når det kommer til hva instituttet mener.
Alle studentene jeg har snakket med om dette her har ingen problemer med sammenslåingen – både internationale og norske. Tvert imot, er vi for det. Handelshøyskolen er et fantastisk institutt, de er gode på kommunikasjon og støtter elevene fullt. Jeg har selv snakket med veilederen ved handelshøyskolen, kjempehyggelig samtale og jeg følte meg velkommen og godt tatt imot. Det samme følte jeg når jeg snakket med veilederen for INA. Dette er noe jeg enda ikke har opplevd ved Noragric. Hvordan de mottar og behandler elevene som går ved instituttet er kjempeviktig for fremtiden til Noragric og dette er noe jeg ikke tror dere har gjort riktig, jeg har hørt mange gode ting om masterprogrammene deres, men som bachelorelev kan jeg ikke si det samme. Jeg tror at sammenslåingen med handelshøyskolen vil gi gode virkninger for hvordan bacheloren kommer til å utvikle seg, og jeg tror virkelig ikke at dette kommer til å ha en dårlig påvirkning på hvordan master og doktorprogrammene kommer til å bli.

Noragric er også et veldig isolert institutt. Vi er godt kjent som et institutt som skal krangle om alt og som er vanskelig å få noe ut av. Jeg jobber selv for skoletjenesten og de har ikke veldig mye positivt å si om oss. Vi møtte ikke opp med stand under åpen dag, noe som gjorde at jeg var den eneste henvisningen vi hadde. Dette er svært negativt for oss og kan være en avgjørende grunn til at vi ikke får beholde noen av linjene våre. Som dere sikkert vet er hovedgrunnen til at Noragric er her i det hele tatt, er at vi får nye elever.

Er det ikke viktigere at elevene blir godt behandlet framfor at Noragric fortsetter med å være et isolert og selvopptatt institutt, delt fra resten av universitetet?

Og som en sidenote: Jeg er sikkert på at Deloitte ikke ville tatt en sak uten å ha flere møter med universitetsledelsen for å få så mye informasjon som mulig om hvordan de burde gjøre sammenslåingen. Om dere skal skylde på noen så isteden for å klage over et internasjonalt konsulentfirma som har gjort jobber som det her mange ganger, kan dere heller gå til ledelsen.

]]>
Comment on The best year ever? by Andrei Marin https://blogg.nmbu.no/noragric/2016/03/10/the-best-year-ever/#comment-8 Fri, 11 Mar 2016 13:58:25 +0000 http://blogg.nmbu.no/noragric/?p=158#comment-8 This reminds me that long after the barometer became popular in England (late 17th c.) people were still using a host of other indicators, rules of thumb, and back-tracking patterns to predict weather:
the hooping of Owls, the flying of gnats, flies, or “bat mice”, the setting of sun and the faze of the moon, the progression of previous seasons.

“Any of these, or the like Signs, hap∣pening in the Summer time, will, if the Baroscope concur, help you to make the more certain Guess at what Weather will after ensue, especially if the Glass be at Changeable and Uncertain, for then, by these you may the better guess at what Weather will follow.” (John Smith, 1694- http://quod.lib.umich.edu/e/eebo/A60473.0001.001/1:7?rgn=div1;view=fulltext , p. 83- passim).
In other words, the barometer was about as useful as the theoretical framework in which it was introduced.

]]>