Liljekonvall: lukta av parfyme, brudevals og hjerteproblemer

Liljekonvallen blomstrer, og tung parfymeduft sprer seg under trekronene. Akkurat nå er skogen et eldorado for de som er over gjennomsnittet interessert i lukter!

Av: Line Nybakken, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Duften ingen har klart å «fange»

Har du vært ute og luktet i det siste? Akkurat nå byr naturen på et eldorado for nesa di, det er et kjemisk luktbonanza der ute.

For plantelukt er jo kjemi. Det er stoffer i gassform, som plantene lager for å lokke til seg pollinerende insekter, eller, i andre tilfeller, prøver å skremme bort beitedyr.

Noen blomster lukter så godt at folk i flere hundreår har prøvd å «fange» dem. Det har de gjort ved å lage såkalte essensielle oljer, for så å prøve å etterligne lukta ved å sette de ulike kjemiske stoffene sammen i en kunstig blanding.

Men noen lukter lar seg ikke så lett fange på flaske, og eksempler på dette er populære lukter fra årstida vi er i akkurat nå, nemlig liljekonvall og syrin. For å få tak på blomsterlukta og finne ut hva den består av, må en trekke den ut av planta ved hjelp av alkohol, damp eller press. Men for noen planter går det altså ikke. Dette kan være fordi duftstoffene finnes i veldig lave mengder (selv om de lukter så sterkt!), eller fordi de forandrer seg kjemisk i det en prøver å «lokke» dem ut, og da endrer jo også lukta seg.

Det betyr imidlertid ikke at folk ikke har prøvd, og noen har kommet ganske nær i å etterligne duften av liljekonvall, kalt «muguet» på fransk, selve parfymespråket. Mest kjent blant muguet-parfymene er nok «Lily of the Valley», kreert av parfymemakeren Floris i London i 1765, og Diors «Diorissimo» fra 1956.

Gift og legende egenskaper

Du har kanskje også hørt at liljekonvallen er giftig? Alle delene av planta inneholder blant annet cardenolider eller hjerteglykosider, men det er aller mest av disse giftige, kjemiske stoffene i røttene. De vanligste symptomene på forgiftning er hjertekramper, oppkast og diaré. Samtidig som den lokker, er altså liljekonvallen flink til å holde fiender unna. Men som så ofte med gift, så kan små mengder ha legende effekt. Fra stoffer i samme familie hos revebjelle har en framstilt hjertemedisin. Ekstrakter av liljekonvall har oppigjennom tidene blitt mye benyttet i folkemedisin, og en tysk kjemiker skrev at på 1400-tallet at liljekonvall som hadde ligget noen måneder og godgjort seg i vin var bedre enn gull: tilsatt litt pepper og lavendel trengte en ikke være redd for å få hjerteinfarkt den måneden! NB! Dette er en medisin jeg som professor ikke kan anbefale.

Bryllupsblomst og afrodisiaka?

Liljekonvall er mye brukt i brudebuketter, og av en eller annen grunn har den vært spesielt populær blant de kongelige. Dronning Victoria, Prinsesse Astrid av Sverige, Grace Kelly og Kate Middleton hadde alle denne godlukta med seg inn i kirken. De visste nok lite om virkningen den kan ha…

Den mystiske duften har nemlig også vakt interesse hos dem som har forsket på menneskets luktesans. I 2003 fant tyske forskere ut at duftsensorer hos menneskets sædceller reagerer på en av de kunstige etterligningene av liljekonvallduft, kalt bourgeonal. Dette banet vei for en rekke studier av betydningen av lukt for spermiers liv og levnet. Snart fant forskere ut at ved visse mengder av den liljekonvall-lignende lukta beveger sædcellene seg fortere og beveger seg mot eggceller, mens atter andre har vist at duftsensorer hos menn reagerer på mye lavere mengder bourgeonal enn det sensorer hos kvinner gjør. Seinere har andre forskere påpekt at andre faktorer er viktigere for spermbevegelse enn lukt, og at mengden lukt som skal til er så høy at det ikke er realistisk at dette har noe betydning i «naturen».

Uansett, jakten på stadig bedre etterligninger av liljekonvallens forførende duft fortsetter i parfymemakernes laboratorier, men den nytes aller best en varm ettermiddag i den lysegrønne forsommerskogen. God tur!

 

Litteratur

Ramachanderan R, Schaefer B. 2019. Lily-of-the-valley fragrances. ChemTexts 5:11

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *