Hvorfor bør temperaturen i kjøleskap ikke overstige 4 °C?

Per Einar Granum, professor i mattrygghet

kjøleskap2

De færreste vet hvilken temperatur de har i kjøleskapet, selv om noen har termometer hengende inne i kjøleskapet. Mange lurer på hvorfor akkurat 4 °C? Ideelt burde det kanskje vært så nær 0 °C som mulig, men da ville vi fått fryseskader på en del varer – spesielt vegetabiler. Flere typer frukt og grønnsaker bør ikke inn i kjøleskapet i det hele tatt.

Flere av de varene vi kjøper har holdbarheten sin vurdert ut fra at de lagres ved 4 °C eller lavere, deriblant melk og kjøttpålegg. Har du riktig temperatur i kjøleskapet og sørger for at melk ikke står framme ved romtemperatur mer enn absolutt nødvendig, er innholdet i en melkekartong helt brukbart ofte i mange dager over holdbarheten som stå på kartongen. Derimot med et kjøleskap med temperatur rundt 8 °C, som er nær gjennomsnittet av det vi holder i kjøleskapet (undersøkelser fra flere land), blir holdbarheten på melk fort kortere enn hva datostemplingen på kartongen tilsier.

En annen årsak til at vi bør holde temperaturen lav, er at det er relativt få sykdomsframkallende (patogene) bakterier som vokser ved temperaturer ned mot 0 °C. De vokser langsommere jo lavere temperaturen er. De mest kjent av disse bakteriene er Listeria monocytogenes og Yersinia enterocolitica, som kan gi alvorlig sykdom (matbårne sykdommer). Begge disse bakteriene har matprodusenten god kontroll på om ikke mat blir liggende altfor lenge over «siste forbruksdag». De fleste andre bakterier vi kan bli syke av gjennom mat, vokser ikke ved temperaturer under 5-10 °C avhengig av art.

Med temperatur på 4 °C vil alt innholdet som har stått i kjøleskapet en stund også ha denne temperaturen. Men tenk deg denne svært aktuelle situasjonen: Etter en storhandel en varm sommerdag stuer vi inn varer i et ganske tomt kjøleskap. Da stiger temperaturen raskt. Kjøleskapet står åpent mens man rydder inn, og slipper inn varme. Setter vi inn mange varer som har romtemperatur (for eksempel juice, mineralvann og øl) eller forhøyet temperatur på grunn av frakt fra butikken, blir ofte temperaturen forhøyet i kjøleskapet, og da tar det mange timer før alt er kjølt ned til 4 °C – trolig først etter en natts lagring. Jo lavere temperatur på varene er når de settes inn, jo raskere går den ned til under i alle fall 8-10 °C, og jo mindre er faren for at produktene skal bederves eller at patogene bakterier skal vokse opp i et antall som kan forårsake sykdom.

Lang tid over 8 °C i kjøleskapet kan føre til at flere arter av patogene bakterier formere seg. Kommer vi over 12 °C over lang tid, kan en del matvarer faktisk være farlig å spise. Se artikkel om farer ved feillagret ris og pasta.

Holder vi riktig temperatur i kjøleskapet blir alle varer også holdbare mye lenger og kan ofte lagres til og med utover holdbarhetsdatoen. Og sjansen for at uønskede mikrober skal formere seg er kraftig redusert. Dessuten blir mange typer drikke bedre når de er godt kjølt.

I hygieniske undersøkelser er temperaturen i kjøleskapet er av de få parametere hvor menn skårer bedre enn kvinner – kan årsaken være at de vil ha kald øl?

Så tilslutt gode råd om kjøling av matvarer:

  • Hold alltid kjøleskapet åpent så kort tid som mulig (ikke alltid opplagt for alle i en familie).
  • Ta bare fram maten som forventes spist opp til hvert måltid (kjøttpålegg bør ligge framme i romtemperatur kortest mulig).
  • Når et kjøleskap fylles opp, start med kjølevarene som pakkes sammen i butikken – gjerne også sammen med fryste varer for å holde temperaturen lav. Ikke sett inn mange varer av gangen som har romtemperatur fra butikken (og dermed ikke trenger å kjøles for holdbarheten). Slike varer kan settes inn etterhvert.
  • Bruk kortest mulig tid fra varene tas ut av kjøler i butikk til de er kjølt hjemme. Plukk for eksempel varer med romtemperatur først i butikken om du handler mye på en varm dag og bruker lang tid.
  • Vask kjøleskapet regelmessig når det er relativt tomt (minst 2 ganger per måned).

I neste innlegg skal jeg ta opp hvordan vi unngår å kaste så mye mat som vi gjør. Grunnleggende er da et riktig temperert kjøleskap.