Dette var tittelen på seminaret ved NMBU tirsdag 26. august. Dette var et seminar for å samle forskningen på NMBU innen fordøyelse, tarm, kosthold og helse som foregår både på Adamstuen og Ås. Som programmet viser foregår det mye forskning innen dette på NMBU:
http://www.umb.no/forsiden/artikkel/maten-fordoyelsen-og-helsa-var
Tarmen er møtested for vårt ytre og indre miljø. Det er derfor viktig å forstå hvordan det ytre påvirker det indre og vis versa. For eksempel er det stadig mer akseptert at fordøyelsessystemet står sentralt i utviklingen av kroniske betennelsessykdommer som for eksempel allergi og astma, inflammatoriske sykdommer, autoimmune sykdommer, fedme og type II diabetes og kreft. Les mer om hvordan bakteriefloraen i tarmen påvirker helsa vår:
http://www.umb.no/forsiden/artikkel/bakteriesamfunn-avgjorende-for-var-helse
Og visste du at du har 1 kg bakterier i tarmen din?
På NMBU drives det forskning mat, fordøyelse og tarm på flere måter. Blant annet tappes det tarmsaft fra personer for å undersøke effekter av matkomponenter. I tillegg brukes mus for å kunne studere hvordan ulike ernæringskomponenter påvirker kroppen vår. http://www.umb.no/forsiden/artikkel/harald-carlsen-mannen-med-musene
Et nyhetsoppslag i VG denne uka viser også at media er interessert i dette forskningsfeltet.
«Tarmbakterie kan være redningen for matallergikere». Artikkelen refererer til forskning på mus som viser at en vanlig tarmbakterie kan beskytte mot noen matallergier.
http://www.vg.no/forbruker/helse/tarmbakterie-kan-vaere-redningen-for-matallergikere/a/23282104/
I følge Tor Erling Lea, professor ved NMBU er forutsetningen for en sunn tarm et balansert samspill mellom et stort antall instrumenter og aktører. Maten, tarmens mikrobiota, tarm-epitelet og tarmens immunsystem spiller nøkkelinstrumentene, men hittil har vi bare skrevet de første strofene på symfonien om tarmen, fordøyelsen og helsa vår.
Forskning innen mat, bakterier og kosthold bidrar til kunnskap om å produsere mat med gunstige egenskaper helsa vår. En utfordring er å få lov til å kommunisere dette til forbrukerne slik regelverket er i dag, men spørsmålet er også hva slags kommunikasjon er det som virker. Her er en rapport fra en workshop om temaet kommunikasjon av mat som er gunstig for helsa: http://www.umb.no/statisk/forsiden/workshop_report__february__2014_communication_healthy_food.pdf
Vil du holde deg oppdatert om hva som skjer innen matområdet på NMBU så følg med på Facebook-siden til Matsatsingen! https://www.facebook.com/pages/NMBU-Matsatsingen/241458659366892?ref=hl
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.