Om oss

Vi er en liten, men entusiastisk forskergruppe innenfor temaet insektøkologi og bevaringsbiologi, med base på Institutt for naturforvaltning på NMBU. Vi studerer insekter: hvordan de lever, hvordan de bidrar i naturens store samspill og ikke minst: hvorfor vi trenger dem.

Gruppa består for øyeblikket av to professorer; Tone Birkemoe og Anne Sverdrup-Thygeson, en doktorgradsstudent;  Ross Wetherbee, og flere masterstudenter. I tillegg har vi med to forskere i professor II-stillinger fra andre institusjoner på Campus Ås; Nina Trandem fra Bioforsk og Paal Krokene fra Skog og landskap, en tekniker; Tone Granerud, samt flere assosierte insektglade forskere. Flere av disse vil bidra på bloggen, men først og fremst er det følgende tre som skriver:

tone birkemoeTone Birkemoe
Tone er professor i entomologi på Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA) ved NMBU og har vært interessert i insekter hele livet. Hun har jobbet i mange år med skadedyr i innendørs miljøer, sånn som hodelus, maur og fluer, og har en interesse av og kunnskap om jordlevende virvelløse dyr fra arktiske områder fra tidligere arbeid. I dag er Tone spesielt opptatt av hvilken betydning insekter har i økosystemet og deres samspill med andre arter. Særlig er det insekter knyttet til død ved og deres betydning for sopp og nedbrytning som fascinerer.

 

Anne Sverdrup-Thygeson
Anne er professor i bevaringsbiologi ved MINA, NMBU, og vitenskapelig rådgiver i NINA. Anne er opptatt av insekter i skog og i trær, og hvordan skogbruk påvirker skogens arter og dermed også de økosystemtjenestene de gir oss. Hun begeistres særlig av det skjulte artsmangfoldet, som insekter og sopp i gamle og døde trær. Anne har ansvaret for et nasjonalt overvåkingsprogram for hule eiker, som er en Utvalgt naturtype. Du finner mere info på hennes hjemmeside: https://www.nmbu.no/go/annesverdrupthygeson

 

rannveig jacobsenRannveig Jacobsen
Rannveig har doktorgrad i økologi fra MINA ved NMBU, og forsket da på samspillet mellom insekter og sopp i døde trær, med særlig fokus på spredning. Nå jobber hun som forsker i NINA, Norsk Institutt for Naturforskning, der hun håper å få jobbe mer med skogøkologi og gjerne med de aller kuleste studieorganismene; insekter!

 

18 Comments


  1. Jeg ble så imponert over dagens artikkel i Aftenposten av Sverdrup-Thygesen, på en enkel og lettfattelig måte fremstilles verdiene av artsmangfoldet slik at alle som leser det, vil få en liten tankevekker. Sånne små drypp er egentlig veldig viktig

    Reply

    1. Veldig hyggelig å høre! Ja, jeg tror det er viktig å formidle at artsmangfold faktisk angår oss alle, på mange flere måter enn vi kanskje tenker over…

      Reply

  2. Fantastisk god og velskrevet artikkel av Anne Sverdrup-Thygeson i Aftenposten 24.12.15: “Naturvern er bare såååå 1970 – eller?”. Håper den blir lest av mange!

    Reply

    1. Tusen takk for det! Følg oss gjerne videre på bloggen 🙂

      Reply

  3. Slo på tilfeldigvis på bilradioen 20.05.16 og fant meg selv lyttende til en fengslende diskusjon bl.a. om sangsikadenes forplantningssyklus. Fikk med meg navnene på to av deltagerne, Anne Thygeson (her, samt matematiker Arne Sletsjøe), i løpet av en ordveksling rundt primtallenes mulige funksjon i sikadenes predator-unngåelse. Vel hjemme forsøkte jeg å finne opplysninger om programmet og et evt. transkript, men no such luck. Samtalen minte meg om et spørsmål jeg lenge har tumlet med uten å finne noen å stille det til. Når jeg nå endelig har funnet insektologene, tillater jeg meg derfor å spørre:

    Hvem er skogflåttens naturlige fiende(r)?

    Ville vært veldig takknemlig for å høre en kvalifisert betraktning rundt dette…
    Mvh
    Kjetil Sandvik

    Reply

    1. Hei Kjetil!
      Du hørte på programmet Ekko på NRK P2 – og på programposten som heter Abels Tårn 🙂 Der samler de hver uke et panel av vitenskapsfolk som svarer på spørsmål fra lytterne. Det hele sendes direkte fra realfagsbygget på Blindern, Oslo – med gratis vaffelservering… Du kan høre fredagens program omigjen her: https://radio.nrk.no/serie/ekko-hovedsending/MDSP25010016/20-05-2016#t=58m6s
      Spørsmålet ditt har sikkert interesse for flere, så send det gjerne dit! mailadresse ekko@nrk.no (merk gjerne eposten med abels tårn).
      Mitt svar ville være at både fugler og andre rovinsekter, samt rovmidd og edderkopper kan ha en skogflått på menyen iblant. Men vi har ikke veldig god kunnskap om dette. Det forskes på å bruke sopp til å bekjempe flått – det er en sopp som vokser på og i skogflåtten og dreper den innenfra… I andre land, som i Tyrkia, bruker de perlehøns til å holde bestanden av flått nede – men heller ikke her har forskerne nok kunnskap. Noen forskere mener fuglene drar med seg flere sykdomsspredende parasitter enn de tar knekken på gjennom å spise flått. Det er nok igjen å finne ut i naturens verden!
      mvh Anne

      Reply

      1. Hei Anne,
        Takk for kjapt svar! Har faktisk hørt at sopp skulle forsøkes som bekjempingsmiddel mot flått, men hadde vært interessant vite mer, og spesielt om dette med naturlige fiender. Disse skapningene har jo vært her en stund… Vil derfor sende spørsmålet til panelet, slik du foreslår. Vil tro at emnet er av almen interesse.
        Mvh
        Kjetil

        Reply

    1. Hei, ja – som fagpersoner, ikke som Insektøkologene samlet. Meg finner du på twitter som @annesver og på FB som Anne Sverdrup-Thygeson –

      Reply

  4. Interessant blogg som jeg vil følge. Og hvis jeg kan komme med et ønsketema, så er det en artikkel om eikegaller. En liten eik i hagen min er full av mange centimeter store utvekster – hva betyr det for treet – kan jeg klippe dem vekk – og hvem er disse “gallevepsene” som produserer disse kulene?

    Reply

    1. Takk for det – du vet du kan følge oss så du får en liten mail hver gang vi poster noe nytt? Og blogg om eikegaller, det kommer faktisk, har jeg tenkt! Mye gøy å si om det – jeg har snakket om det på Abels Tårn et par ganger, kanskje du hører på det på NRK P2? Du finner lenke til podcasten om du scroller litt ned i høyremargen på bloggen (I media). For treet betyr de nok lite, så jeg ville heller frydet meg over disse rare fenomenene enn å klippet dem vekk… 🙂

      Reply

  5. Hei! Barn er viten-begjærlige. Nå lyder spørsmålet fra Mina og Mia: Hvor raskt beveger seg en brunsnegle?
    Hilsen Julie

    Reply

    1. Hei! Nå er ikke snegler insekter, men uansett – ut fra det jeg klarer å finne av info – om lag 2-3 meter på en time. Ikke så fort, med andre ord…
      mvh Anne

      Reply

  6. Takk for Anne ST sin algori om eple i Klassekampen i dag. Eminent pedaogikk!
    🙂

    Reply

    1. Sent svar – men takk!! mvh Anne 🙂

      Reply

  7. Hei Anne!
    Takk for at du var så raus å invitere en medpassasjer og venninne med på lansering av ny, spennende bok i Gamla Stan! En spennende presentasjon! Har i dag lest en fin omtale av boken og forskningen din i Dagens Nyheter! –
    Vil ønske deg lykke til videre!
    Mvh.
    Jytte Toft Nielsen
    Oslo

    Reply

    1. Hei Jytte!! Denne så jeg først nå!! Jeg har visst vært sløv på å følge med på kommentarfeltet i det siste… Det var så hyggelig at du møtte opp på lanseringen i Gamla Stan, og jeg var så lei for at jeg ikke fikk tak på navnet ditt, så det var fint å se denne meldingen her 🙂 Kanskje vi treffes på toget til Stockholm i april ;-), da skal jeg dit for å lansere min nye barnebok på svensk 🙂 Beste hilsen fra Anne

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *