Skal det være en himmelreke?

Anne Sverdrup-Thygeson, professor ved Institutt for naturforvaltning, NMBU

insekter-som-mat

Det er trangt på denne kloden. Vi er allerede over 7 milliarder mennesker. Hvert minutt øker det med 140 til. Hva skal vi spise, alle sammen? Mange mener insekter er svaret.

For insekter gjør fôr om til menneskemat 12 ganger mer effektivt enn kua, med et langt mindre utslipp av klimagasser – og fôret kan hentes fra vårt matavfall. Attpåtil er insekter stappfulle av protein og andre nyttige næringsstoffer.

Insekter 12 ganger så effektive som storfe
Om vi har ti kilo dyrefôr i form av plantemateriale, kan vi gi det til Dagros og få ut 1 kg ku, eller vi kan gi det til gresshopper og få ut så mye som 9 kg gresshoppe. Om vi justerer for spiselig vekt, blir forskjellen enda større – for mens bare 40% av Dagros kan spises, er hele 80% av gresshoppene det. Det betyr at gresshopper er 12 ganger mer effektive enn storfe til å omdanne fôr til protein.

Dessuten trenger de bare en brøkdel av vannmengden og produserer nesten ikke møkk, sammenlignet med en ku. For kuer driter i miljøet, for å si det slik. En ku produserer om lag 9 tonn møkk i året, og da snakker vi tørrvekt. Med på kjøpet kommer en solid dose metan og andre klimagasser. Slike uhumskheter er det fint lite av i insektmøkka.

Likevel er insekter på høyde med husdyrkjøtt når det gjelder protein-innhold, samtidig som de er fettfattige. Selvsagt vil det variere fra art til art, men generelt har insekter også et betydelig innhold av andre viktige næringsemner: siriss-mel inneholder for eksempel dobbelt så mye jern som spinat, og mere kalsium enn melk.

Kan det bli bedre?
Så, kort oppsummert: insekter som mini-husdyr trenger svært lite plass, mat og vann, de forplanter seg i et voldsomt tempo, samtidig som de effektivt produserer næringsrik mat med høyt proteininnhold, med et minimalt utslipp av klimagasser.

Kan det egentlig bli bedre? Ja, det kan faktisk det – for insekter kan attpåtil ales opp på vårt matavfall. Slik kan vi slå to fluer (eller gresshopper) i en smekk: vi produserer bra mat og blir kvitt et søppelproblem.

For tanken er at insekter kan dyrkes fram i stor skala på organisk søppel, for eksempel kjøtt som har gått ut på dato. Dette krever forskning og utviklingsarbeid, og er bare i startgropa ennå.

Kjøttfri mandag – insekt-tirsdag?
Skal insekter til menneskemat monne i en miljøkontekst, snakker vi nemlig ikke om å drysse noen friterte maur på salaten, eller pynte konfekten med sjokoladeovertrukne sirisser. Slike stunt blir mest kuriosa – spiser du lammesteken med ulla på?

På samme måte må insekter også prosesseres, og det hele må produseres i omfang som gjør det billig og lett tilgjengelig. Da først kan proteinkjeks av sirissmel og burgere av knuste melbillelarve bli hverdagskost.

Begrepet ‘kjøttfri mandag’ har festet seg i folks bevissthet. Kanskje det neste blir ‘insekt-tirsdag’?

Det finnes ingen gratis lunsj
Det er noen utfordringer på veien. Insektene har sin andel av parasitter som vi må ha kontroll på, om vi skal produsere i stor skala. Allergi er et problem for noen. Lovgivningen rundt insekter til konsum må oppgraderes. Og ikke minst: vi må være sikre på at dette er reelt bærekraftig, også i et livsløpsperspektiv. At oppvarmingen av gresshoppenes mini-fjøs ikke spiser opp gevinsten, for eksempel.

Så ordtaket om at det ikke finnes noe slikt som en gratis lunsj holder nok fortsatt. Men billeburgeren har potensial til å ligge i nedre prissjikt, i det minste.

Insekter – den nye sushien
Da gjenstår bare én utfordring: forbrukeraksept. Kanskje vil det løse seg av seg selv dersom et rimelig og smakfullt insektmel blir lett tilgjengelig i butikken. For vi nordmenn kan når vi vil: Vi lærte oss å spise rå fisk på få år. Kanskje er insekter den nye sushien?

Og ord er makt, som vi vet fra erfaring med monstermaster og mordersnegl. Hvis folk synes det lyder ekkelt å spise gresshopper eller sirisser, hva om vi kaller dem for ‘himmelreker’ i stedet? Det lyder jo – ja, rett og slett himmelsk!

 

Kilder:
http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm

http://www.nrk.no/viten/kua-raper-metan-1.6252424

http://www.ediblebugshop.com.au/g/1203934/nutrition-environment.html

http://www.bbc.com/future/story/20140603-are-maggots-the-future-of-food

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.