Hva er likheten mellom en øyenstikker og en stjernekikker?

Tekst: Anne Sverdrup-Thygeson

1280px-Insects_and_light_1380212_nevitNå tenner moder alle lys, synger vi i jula. Men bør hun egentlig gjøre det? Lysforurensing øker med 6% årlig, og forstyrrer økosystemene våre, inkludert insekter.

OK, det er hverken nyttårsraketter eller julelys i heimen som er problemet her. Derimot gatebelysning, industribelysning og kunstig belysning av arkitektur på natten.

La oss si du var på vei hjem fra nyttårsfest i Liverpool for 30 år siden, en klar vinternatt. Om du kikket opp på himmelen, ville du sett om lag 2500 stjerner der oppe. I dag ville du bare se mellom 50 og 200, fordi mengden kunstig lys har økt. I følge en britisk rapport fra 2003 vil halvparten av dagens barn og unge i England aldri se vår egen galakse, Melkeveien. Når strømmen går i storbyen, ringer folk nødetaten for å fortelle at de ser mengder av lys på nattehimmelen – hva kan det være? Ikke så rart, for synet er spektakulært – sjekk ut denne filmsnutten fra London.

Men hva med insektene? Om vi flytter oss til sommeren, hvordan påvirkes alle våre små flyvende venner av kunstig lys? Lys er svært viktig for insekter, både for å orientere seg, finne mat og justere døgnrytmen. Mange insekter er sensitive for små mengder lys og de kan se UV-lys i tillegg til det lyset vi ser. Kunstig lys har et stort potensiale for å forstyrre insektenes liv og dermed økosystemene.

Vi vet jo alle at nattlevende sommerfugl tiltrekkes av lys. Akkurat hvorfor, er faktisk omdiskutert blant forskere. Hovedteorien går ut på at de tror det er månen, og forsøker orientere seg ved å ha en fast vinkel til lyset. Mens dette fungerer fint med månen, som jo er fryktelig langt unna, betyr det at de flyr i spiral inn mot et kunstig lys, og gjerne ender opp grillet.

En britisk undersøkelse fant nylig at gatebelysning snur opp-ned på artssammensetningen av småkryp lokalt, og at denne effekten var tilstede også om dagen.

Andre effekter av kunstig lys er kanskje mindre kjent. Som at reflektert kunstig lys fra blanke overflater forvirrer landlevende insekter som legger egg i vann. Der vi ser en parkert bil under et gatelys, ser øyenstikkeren bare reflektert lys som fra en vannflate, og satser hele livets eggproduksjon på feil sted.

Og selv om nye LED-lys har mange fordeler, som at de er energieffektive og er mer egnet til å skru av og på etter behov, antyder en undersøkelse på New Zealand at det blåhvite LED-lyset kan forverre problemene med lysforurensing, fordi det tiltrekker langt flere insekter enn gammeldags utebelysning.

Men heldigvis øker oppmerksomheten rundt lysforurensing, også i Norge. Det er gode nyheter for hobbyastronomer og artsmangfold.

 

Vil du lese mer? NINA skrev i 2015 en rapport om effekter av kunstig nattbelysning på naturmangfoldet, og om mulig avbøtingstiltak. Du finner omtale og lenke til rapporten her: http://www.nina.no/Aktuelt/Nyhetsartikkel/ArticleId/3767

 

Denne bloggen er hentet fra arkivet og er en oppusset versjon av en av de aller første bloggtekstene vi la ut på Insektøkologene, jula 2014. Bildet er hentet fra Wikimedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Insects_and_light_1380212_nevit.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *