Hva gjør du her nede, oppned?

av Lisa Lunde Fagerli

Mange naturentusiaster har de siste åra begynt å sette ut feltkameraer i skogen for å overvåke hva som hender når vi mennesker ikke er til stede. Jeg og mine kollegaer har også kastet oss på denne trenden og bestilt tolv kameraer som vi ønsker å sette ut i Oslomarka! Mens enkelte ville vært interesserte i å fange et bilde av en sjelden ugle eller nysgjerrig bjørn håper vi å se små insekter på undersiden av kjuker.

Fra Østmarka naturreservat.
Bilde: Anne Sverdrup-Thygeson

Kjuker er fruktlegemene til enkelte sopp som lever av å bryte ned døde trær. Mens mesteparten av soppen lever inni veden, produserer de også fruktlegemer som stikker ut fra trestammen som deformerte hyller. Målet til soppen er å produsere sporer for å spre seg til et nytt habitat og disse produseres i tusentall på undersiden av kjuka.

Vi er interesserte i å se på rødrandkjuke som man vanligvis finner på døde grantrær. Ved hjelp av noen kreative folk fra prototypeverkstedet på NMBU ble det konstruert stativer for å feste kameraene til trestammer og ta bilder nedenfra og opp. Kameraet kan justeres i ulike vinkler for å sikte seg godt inn på kjuka. For å teste det ut fant vi en rødrandkjuke i skogen rett ved universitetet og tok bilder én gang i timen hele døgnet.

Fra de første testene vi gjorde med kamera og kamerastativ på rødrandkjuke.

Allerede de første døgnene fikk vi se små dyr som lurker rundt! Etter en del prøving og feiling har vi nå fått justert for refleksjon fra sola, morgendugg og skarpt blitslys. De fleste dyrene vi ser kommer nemlig midt på natta.

Her ser vi fem små biller. Tatt torsdag 18.04.19 kl 00:25.

Montro hva de gjør der nede, oppned? Om de spiser på kjukekjøttet, jakter på andre dyr eller bare henger rundt som flaggermus er meg ukjent. Uvissheten gjør selvfølgelig det hele mer spennende! Forhåpentligvis vil vi komme tilbake med noen svar i tiden som kommer.

Ulveedderkopp på nattejakt?
Tatt 16.04.19 kl 23:25.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *