Skal det være en himmelreke?

Anne Sverdrup-Thygeson, Twitter: @annesver

shutterstock_161145056Det er trangt på denne kloden. Vi er allerede over 7 milliarder mennesker. Hvert minutt øker det med 140 til. Hva skal vi spise, alle sammen? Mange mener insekter er svaret. For insekter gjør fôr om til menneskemat 12 ganger mer effektivt enn kua, med et langt mindre utslipp av klimagasser – og fôret kan hentes fra vårt matavfall. Attpåtil er insekter stappfulle av protein og andre nyttige næringsstoffer.

Verdensmestre i kroppsbygging
Insekter er noen racere i kroppsbygging. Gi gresshopper 10 kilo mat, og du får 9 kg gresshoppe tilbake. Gir du maten til ei ku i stedet, står du igjen med lusne 1 kg storfekjøtt bare. Og om vi legger til at en mye større del av ei gresshoppe enn av ei ku er spiselig, blir forskjellen enda større: Gresshopper er rett og slett 12 ganger mer effektive enn storfe til å omdanne fôr til protein.

Miljøsmart alternativ
Dessuten trenger insekter bare en brøkdel av vannmengden som ei ku må ha. Insektene produserer nesten ikke møkk heller. For er du ei ku, så driter du i miljøet, bokstavelig talt: Ei ku produserer nemlig hele 9 tonn møkk i året! Tørrvekt, altså. På kjøpet får vi utslipp av metan og andre klimagasser, både fra nedbrytning av kumøkka og fra kuas raping og promping. Slike ufinheter driver ikke insektene med, så klimagassutslippene deres er ørsmå i forhold.

Likevel er insekter på høyde med husdyrkjøtt når det gjelder protein-innhold, samtidig som de er fettfattige. Selvsagt vil det variere fra art til art, men generelt har insekter også et betydelig innhold av andre viktige næringsemner: Siriss-mel inneholder for eksempel dobbelt så mye jern som spinat, og mere kalsium enn melk. Her snakker vi super-food!

To fluer i en smekk
Så, kort oppsummert: insekter som mini-husdyr trenger svært lite plass, mat og vann, de forplanter seg i et voldsomt tempo, samtidig som de effektivt produserer næringsrik mat med høyt proteininnhold, med et minimalt utslipp av klimagasser.

Men det stopper ikke der. Insekter kan attpåtil ales opp på vårt matavfall! Tanken er at insekter kan dyrkes fram i stor skala på organisk søppel, for eksempel kjøtt som har gått ut på dato. Dette krever forskning og utviklingsarbeid, og er bare i startgropa.

Slik kan vi slå to fluer (eller gresshopper) i en smekk: vi produserer bra mat og blir kvitt et søppelproblem. Kjekt, hva?

Kjøttfri mandag – insekt-tirsdag?
Skal insekter til menneskemat monne i en miljøkontekst, snakker vi ikke om å la kjendiser stappe en hel gresshoppe i munnen for åpent kamera, eller å drysse noen friterte maur på salaten. Slike stunt blir mest kuriosa.

Skal det monne, må insektene prosesseres, og det må produseres i omfang som gjør det billig og lett tilgjengelig. Da først er det håp om at billeburgere av melbillemel dukker opp på norske tallerkener.

Begrepet ‘kjøttfri mandag’ har festet seg i folks bevissthet. Hva om det neste blir ‘insekt-tirsdag’?

Skal det være en himmelreke, kjære?
I andre deler av verden spiser mennesker insekter med den største selvfølgelighet. FN anslår at 2 milliarder mennesker har insekter på menyen. De utgjør mange steder et vesentlig proteintilskudd i kosten, og er viktig for matsikkerhet i utviklingsland.

I Vesten sliter vi med å takle insekter som mat. Noe av dette vedlikeholdes kanskje nettopp gjennom det sensasjonspregede mediefokuset på å spise hele insekter, med eller uten sjokoladeovertrekk. Noen og enhver kan vel synes det er litt ulekkert når gresshoppebein setter seg fast mellom fortenna…

Kanskje vil det løse seg av seg selv dersom et rimelig og smakfullt insektmel blir lett tilgjengelig i butikken. For vi nordmenn kan når vi vil: Vi lærte oss å spise rå fisk på få år. Kanskje er insekter den nye sushien?

Og ord er makt, som vi vet fra erfaring med monstermaster og mordersnegl. Hvis folk synes det lyder ekkelt å spise gresshopper eller sirisser, hva om vi kaller dem for ‘himmelreker’ i stedet? Det lyder jo – ja, rett og slett himmelsk!

 

Kilder:

http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm

http://www.nrk.no/viten/kua-raper-metan-1.6252424

http://www.ediblebugshop.com.au/g/1203934/nutrition-environment.html

http://www.bbc.com/future/story/20140603-are-maggots-the-future-of-food

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *