Siste nytt! Insekter herper Taj Mahal!

Rannveig M. Jacobsen

shutterstock_285748187

Mens halvparten av verdens mest unike natur- og kulturperler trues av menneskelig aktivitet i ulike former, deriblant klimaendringene vi forårsaker, så trues Taj Mahal av mygg.

Ja, mygg. Du trodde kanskje den bare plaget deg? Dette er riktignok ikke stikkemygg, men en type fjærmygg, som ikke suger blod. Og problemet er heller i andre enden. For det er ikke det myggen spiser som er problemet, men det som kommer ut. Myggen bæsjer på Taj Mahal.

Fjærmyggen bæsjer på Taj Mahal
Fjærmyggen bæsjer på Taj Mahal

Så Taj Mahal ødelegges av litt mygg-bæsj? Neida. Ikke av litt. Av masse mygg-bæsj. For det er ikke bare en enslig fjærmygg som har lettet litt på trykket akkurat over det hvite marmor-mausoleet. Det er millioner av mygg som bæsjer på Taj Mahal. Hver dag. Og for at Taj Mahal skal forbli Indias hvite perle heller enn Indias grå-grønne perle, så må mygg-bæsjen vaskes bort. Hver dag. Og det sliter på den nydelige mosaikken i den hvite marmoren.

Hvorfor bæsjer myggen på Taj Mahal? Vel, antagelig bare fordi Taj Mahal står rett ved elven Yamuna, der myggens larver lever. Men elven har vel rent der i millioner av år, myggen har sikkert levd der i tusener av år eller mer, og Taj Mahal har stått der i 368 år. Hvis Taj Mahal har overlevd 368 år med mygg-bæsj så kan det vel ikke være så ille?

Taj Mahal ved elva Yamuna
Taj Mahal ved elva Yamuna

Vel, det var ikke alltid så mye mygg i Yamuna og rundt Taj Mahal som det er nå. Yamuna er den nest største sideelva som munner ut i Ganges, den store, hellige elva i India. Yamuna starter i Himalaya og renner 1376 kilometer før den møter Ganges. På denne ferden renner Yamuna blant annet forbi New Delhi, Indias hovedstad, før den renner forbi Taj Mahal i Agra. Vannkvaliteten i Yamuna beskrives som rimelig god fram til Delhi-distriktet og New Delhi. I følge Wikipedia genererer New Delhi 1900 millioner liter kloakk per dag, og 58% prosent av dette tømmes rett i Yamuna. Hele Delhi distriktet pumper visstnok 3296 millioner liter kloakk i Yamuna hver dag. Så renner Yamuna videre, og passerer jorder med avrenning av gjødsel og sprøytemidler, fabrikker som tømmer industrielt avfall i elva, og flere byer og tettsteder som også bruker elva som sin utvidede kloakk. Og så renner den forbi Taj Mahal. Da er den så mettet med kloakk og avfall av alle mulige slag at ikke en eneste fisk kan overleve i det såkalte vannet. Bare noen få, spesialierte arter klarer seg, som denne fjærmyggen og enkelte alger. Disse artene møter da ingen konkurranse fra andre arter og ingen predasjon fra fisk, og reproduserer i hopetall, slik at millioner av mygg kan sverme rundt og bæsje på Taj Mahal.

Avfall og kloakk fra husholdninger og industri tømmes rett i elva
Avfall og kloakk fra husholdninger og industri tømmes rett i elva

Så det som egentlig truer Taj Mahal er forurensing. Utrolige, enorme mengder avfall og dritt som vi mennesker produserer en konstant strøm av og som uten god avfallshåndtering går rett ut i naturen, rett ut i Yamuna, og videre ut i den hellige elven Ganges. Der kveler det fisk og truer de unike elvedelfinene i Ganges, delfinene som lokaliserer byttet med ekkolokalisering slik som flaggermus. Hvis du googler «world’s most polluted rivers» så finner du Ganges blant alle topp 10, ofte på første- eller andreplass. Yamuna står også på mange av listene. Så avfallshåndtering og resirkulering er ikke valgfritt, folkens. Og nåde den som kaster søppel ut av bilvinduet!

 

Taj Mahal sitt mygg-bæsj-problem i mediene;

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/24/insect-droppings-threaten-to-turn-indias-taj-mahal-green/

http://www.theguardian.com/world/2016/may/24/insect-poo-turning-the-taj-mahal-green

http://www.usnews.com/news/articles/2016-05-18/the-taj-mahal-might-turn-green-from-bugs

http://www.irishtimes.com/news/offbeat/insect-excretions-turn-the-taj-mahal-green-1.2658859

https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/05/24/bug-poo-is-turning-the-taj-mahal-green-but-scrubbing-it-off-only-makes-matters-worse/

 

Bilder fra Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *