Kronprinsparets huskeliste, eller hvorfor insekter er verdens kuleste dyr

Tone Birkemoe og Rannveig M. Jacobsen

Foto: Håkon Sparre.

I går hadde vi storfint besøk på NMBU: selveste kronprinsparet tok turen ut til Ås. Og hurra! Vi fikk mulighet til å snakke med dem! Hva vi pratet om – det kan du lese om her i vår lille huskeliste tilegnet nettopp kronprinsparet.

Uten insekter blir det lite mat.  Omkring en av tre munnfuller vi spiser er produsert med hjelp fra insekter. Jordbær blir små og stusselige uten insektbesøk og skal det bli noe sving på tomater i norske drivhus må det humler til. Når du mumser i deg sjokolade eller påskemarsipan om et par uker: kakao og mandler er basert på insekters pollineringstjenester. Her er det sviknott og honningbier som gjelder.  Det er millioner av små hjelpere der ute som bidrar til din nytelse. Og som det ikke er nok, vi antar at ca 85% av alle plantearter i verden drar nytte av pollinerende insekter. Jorden uten disse pollineringstjenestene hadde nok sett ganske annerledes ut….

Frukt og bær trenger insektenes pollineringstjenester. De små, søte tomatene er hjulpet fram av humler. Foto: Tone Birkemoe.

 

 

Insekter og andre smådyr får trær til å vokse raskere. For at en plante skal vokse trengs næring og vann. Og dette trekkes opp via jorda. Men hva skjer der nede? Der er det sopp, bakterier og et stort arsenal av små dyr. Vi snakker rundormer, spretthaler, midd, leddorm og insekter for å nevne de viktigste. Dyra deler opp dødt plantemateriale, lufter jorda med sine ganger og beiter på sopp og bakterier. Dette frigjør blandt annet næring til plantene. De fleste planter samarbeider med sopp for å få tak i næringsstoffer og vann. I bytte får soppen sukker. De fleste trærne våre har små «sokker» av sopp utenpå røttene. Men av og til tar soppsokkene overhånd og tar mer enn de gir. Da må smådyra til for å gnafse litt på soppen så den holdes i sjakk. Og resultatet? Mindre sopp i sokkene, mer næring i blad og bar og sterkere plantevekst. Snakk om veksthjelpere!

Kronprinsparet reiser aldri alene så vi fikk sjansen til å prate med mange andre også! Foto: Håkon Sparre.

Insekter sprer skogens viktigste nedbrytere. Soppene er skogens viktigste nedbrytere. De kan dele opp kompliserte stoffer i treverk til enkle sukkermolekyler. Men hvordan kommer soppen seg fra et tre til et annet? Soppsporer kan seile gjennom lufta, men ikke bestemme hvor de lander. Så hvorfor ikke bruke insekter som transportservice? Mange biller spiser sporer på undersiden av kjuker. Vil du se disse, kan du ta en titt i sommer, helst i løpet av natten. Da er spore-restauranten full av gjester. Deretter flyr billene videre til et nytt trestykke for å legge sine egg. Perfekt. Vi vet at det skjer, men hvor ofte og hvor viktig dette er ute i skogen, vet vi lite om. Akkurat dette forsker vi nemlig på nå. Og vi lover å rapportere når vi vet mer.

Og til slutt. Insekter kan spises. Kronprinsen koste seg med en billebrownies etter å ha snakket med oss. Laget på ekte billemel beregnet til menneskemat. Smaken var av kraftig sjokolade, ikke mye bismak nei.  Kanskje noe å lage til helgen?

En insektflokk på vandring på NMBUs mørke vegg…. Foto: Tone Birkemoe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *