Med maur som lærer

Tekst: Anne Sverdrup-Thygeson

2019 kom med en braknyhet – bloggen vår var på fjerdeplass blant forskning.no sine mest leste blogger i fjor! Det er så utrolig kult at folk vil lese og lære om småkryp! For det er jo det bloggen vår handler om – å lære bort kunnskap… Og faktisk – selv om insekter ikke skriver blogg, så er det å lære bort faktisk noe de også behersker…

Det å lære bort noe var lenge ansett som en eksklusiv evne bare vi mennesker har. Nærmest et bevis på et avansert sosialt samfunn. Bortlæring skilles fra annen kommunikasjon ved tre helt spesifikke krav:

 1. det skal være en handling som bare skjer når en lærer møter en «uvitende» elev,
 2. den må innebærer en kostnad for læreren, og
 3. den må gjøre at eleven lærer raskere enn ellers

Og så sannelig – det viser seg at bortlæring ikke er forbeholdt oss tobeinte. Også maur evner å lære bort nyttig kunnskap til sine artsfrender.

Dette skjer gjennom en prosess som har fått navnet «tandemløping». Tandemløping går ut på at en erfaren maur viser vei til maten. Dette er vist hos en europeisk maurart uten norsk navn, Temnothorax albipennis. Denne mauren er avhengig av landemerker som trær, steiner og annet, i tillegg til luktspor, for å huske veien fra tuen til en ny matkilde. For at flere maur skal kunne finne maten, må hun som kan veien, lære den bort.

Læreren løper foran for å vise vei, men stanser stadig og venter på eleven, som løper saktere, antagelig fordi hun bruker tid på å merke seg landemerkene de passerer. Når eleven er klar igjen, berører hun læreren med antennene, og turen fortsetter.

Slik tilfredsstiller adferden alle de tre kravene som ofte stilles til «ekte bortlæring»: handlingen skjer bare når en lærer møter en «uvitende» elev, det innebærer en kostnad for læreren (hun må stoppe og vente), og det gjør at eleven lærer raskere enn om hun hadde vært på egen hånd.

Så kanskje, om vi gir maurene noen millioner år… hvem vet, kanskje de også kan bidra på forskning.no med egen blogg?

 

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16407943

https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1507587/Ants-are-in-a-class-of-their-own-with-tandem-teaching.html

 

Illustrasjon: Shutterstock

4 Comments


 1. Hei,
  Fascinerende lesing! Leste et sted at dronningmaur kan leve mellom 15-30 år. Stemmer dette?

  Med vennlig hilsen Ole-Fredrik.

  Reply

  1. Hei Ole-Fredrik! Ja, det stemmer – i følge den store boka om maur, The Ants av Hölldobler og Wilson kan dronninger av svart jordmaur (den vi gjerne kaller sukkermaur) leve i opptil 29 år – mens arbeiderne aldri lever mer enn noen måneder eller max et år eller to, selv under perfekte forhold i et laboratorium. En teori er at dronningene i større grad ‘skrur på’ gener som hjelper dem å reparere celler som skades av aldring, men det er ikke fastslått om dette alltid stemmer. Det finnes forskningsresultat som både støtter og imøtegår den teorien… mvh Anne

   Reply

 2. ABC nyheter fra oktober 2017 antyder en generell nedgang i insektbestand i Tyskland på 75 % over 30 år. Det anslås (kvalifisert gjetning?) at forholdene kan være slik i store deler av resten av verden også.
  Er dette fremdeles gjeldende oppfatning?
  Vet man mer om utvikling i insektpopulasjoner globalt/lokalt?

  Mvh
  Frank

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *