“Undercover”-edderkopper og andre forkledninger

Rannveig M. Jacobsen

shutterstock_35848900
Vepsebukk (Clytus arietis) er en mester i forkledning. Foto: Shutterstock

Klarer vepsebukken å lure deg? Den vil gjerne at du og alle andre store, truende dyr skal tro at den er en farlig veps med stikkende brodd på rumpa. Men ser du litt nærmere etter så skjønner du at dette ikke er noen veps – hvor er vingene for eksempel? Hos vepsebukken er flyvevingene skjult under harde dekkvinger, for vepsebukken er nemlig en bille. Den har ingen brodd og er ikke det minste farlig. Men kanskje lurer den en sulten måltrost lenge nok til å unngå å bli spist.

Det vepsebukken driver med kalles mimikry på fagspråket. Mimetiske arter ligner andre arter, ikke på grunn av slektskap, men fordi likheten har gitt dem en fordel og dermed blitt selektert for i løpet av disse artenes evolusjon. Det vanligste eksempelet er at en ufarlig art ligner en farlig art for å skremme predatorer, slik som vepsebukken ligner stikkevepsen, men noen arter kutter ut mellomleddet og forkler seg rett og slett som predatoren. Veps og maur er svært populære å etterligne for ufarlige insekter som blomsterfluer, sommerfugler, teger og mange andre.

Forkledningen er ikke alltid begrenset til utseende; for eksempel har flere edderkopparter lært seg håndtrykket maur bruker seg imellom. Maur fra samme tue gjenkjenner hverandre ved å «hilse» med antennene. Edderkopper har faktisk ikke antenner, så man skulle tro det satte en stopper for undercover-operasjonen. Men edderkopper har ikke åtte bein for ingenting; de løfter to bein over hodet som antenner og bruker dem til å hilse på maurene. Det frekkeste må jo være at hele målet med dekkoperasjonen er å spise maurene!

shutterstock_197204858
En orkidé (Ophrys apifera) som later som den er en bie. Foto: Shutterstock

Insekter som etterligner andre insekter kan man for så vidt forestille seg, men at planter skal etterligne insekter høres jo i utgangspunktet helt sprøtt ut. Allikevel finnes det flere arter orkidéer med blomster som ligner ulike insektarter, oftest fluer eller bier. Som regel pøser orkidéene også på med kvinnelige dufter, feromoner, slik at blomstene lukter hunnbie eller hunnflue. Våryre hanner som klekker litt tidlig i sesongen, før hunnene har klekket, sier ikke nei takk til et lite sidesprang med en forlokkende orkidé. Mens hannen får lite ut av eventyret, så har orkidéen gitt ham en diskré liten dusj med pollen. Disse pollenkornene tar han forhåpentligvis med seg til neste velduftende orkidé, og slik oppnår orkidéene assistert befruktning mens hannbien eller hannfluen sitter alene igjen og føler seg utnyttet.

Det finnes mange merkelige eksempler på mimikry, men noe av det særeste må være en fugleart i Peru der fugleungene forkler seg som insektlarver. For å ikke bli spist. Les mer om denne merkelige forsvarsstrategien og se de flotte vidoene her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *