Hva skal barnet hete? ….om desperant-vepsen og Beyoncés bakende

Rannveig M. Jacobsen

"Ampulex dementor holotype" by Bernard Schurian - Ohl M, Lohrmann V, Breitkreuz L, Kirschey L, Krause S (2014) The Soul-Sucking Wasp by Popular Acclaim – Museum Visitor Participation in Biodiversity Discovery and Taxonomy. PLoS ONE 9(4): e95068. doi:10.1371/journal.pone.0095068. Licensed under CC BY 4.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ampulex_dementor_holotype.png#mediaviewer/File:Ampulex_dementor_holotype.png
Desperant-vepsen “Ampulex dementor”

Det er ikke lett å gjøre seg bemerket når man kun er noen få centimeter stor. De mest «berømte» insektene er ofte de vi liker minst, som stikkemygg og husfluer. Men noen insekter får låne litt berømmelse. Prøv for eksempel å google Scaptia beyonceae. Denne heldige kleggarten er oppkalt etter Beyonce på grunn av fluens iøynefallende, gull-gule bakende. Dermed ble den berømt over natten!

shutterstock_208457656
Shutterstock

Lista over arter som er blitt oppkalt etter kjente personer er overraskende lang. For eksempel løpebillen Agra schwarzeneggeri, som er oppkalt etter Arnold Schwarzenegger fordi både den og han har påfallende kraftige legger. Elvis Presley har blitt behørig hedret med en hel slekt galleveps, Preseucoila, der en av artene refererer videre til en av rockekongens låter; Preseucoila imallshookupis.

En god del arter er oppkalt etter berømte forskere, deriblant den heldige møllarten som endte opp med navnet Leonardo davincii, og selvsagt en lang rekke dedikasjoner til Charles Darwin som nå har minst 220 arter og 24 slekter oppkalt etter seg.

Det å gi nye arter navn kan være gøy, og det trenger ikke være forbeholdt ekspertene. Naturhistorisk museum i Berlin lot museets besøkende være med på å gi navn til en ny vepseart. Forskerne som hadde oppdaget arten foreslo fire forskjellige navn til arten, som ble presentert sammen med informasjon om artens levemåte i en utstilling. De som besøkte museet kunne stemme på det navneforslaget de syntes var best, og forslaget med flest stemmer ble altså vepsens navn. De fire forslagene var:

  • Ampulex bicolor; fordi vepsen har to (= bi) farger
  • Ampulex mon; fordi vepsen ble funnet i et område i Thailand der Mon-folket bor
  • Ampulex plagiator; fordi vepsen etterligner eller «plagierer» maur
  • Ampulex dementor; fordi vepsen paralyserer byttet sitt med et stikk, som kan minne om «dødskysset» til desperantene (engelsk: dementor) i Harry Potter-bøkene

Naturligvis var det Ampulex dementor som fikk flest stemmer, og som ble vepsens navn. Slik ble denne ukjente vepsen fra sør-øst Asia en kjendis med det minneverdige kallenavnet «the soul-sucking wasp».

 

Flere rare artsnavn: http://www.curioustaxonomy.net/

Photo credit:  “Ampulex dementor holotype” by Bernard Schurian – Ohl M, Lohrmann V, Breitkreuz L, Kirschey L, Krause S (2014) The Soul-Sucking Wasp by Popular Acclaim – Museum Visitor Participation in Biodiversity Discovery and Taxonomy. PLoS ONE 9(4): e95068. doi:10.1371/journal.pone.0095068. Licensed under CC BY 4.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ampulex_dementor_holotype.png#mediaviewer/File:Ampulex_dementor_holotype.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *