Hva er greia med myggen?

Rannveig M. Jacobsen

shutterstock_253692853Det finnes noen insekter som selv vi insektforskere sliter litt med å elske. Stikkemyggen er en av dem. Og det er en viss grunn til at vi sliter, for ikke bare er myggen en parasitt som suger blodet vårt og etterlater en brysom kløe, men i andre land overfører mygg også farlige sykdommer som malaria, gulfeber og denguefeber. Sånn sett er vi heldige i Norge, for vi trenger i det minste ikke å frykte alvorlige sykdommer etter et myggstikk. Men åkke som – mygg er irriterende.

Hvorfor skal myggen i det hele tatt suge blodet vårt?
Kan den ikke finne seg noe annet å spise? Joda, hann-myggen for eksempel, den suger ikke blod. Han drikker bare nektar fra blomster og annet sukkervann. Hunn-myggen kan også bruke nektar som en slags Red Bull energi-drikk, men for å produsere egg trenger hun proteiner, og det får hun fra blod. Hunn-myggens bakpart kan romme opptil tre ganger hennes egen vekt i blod. Men det finnes flere arter mygg som ikke suger blod i det hele tatt, blant slekten Toxorhynchites som inkluderer de største myggartene som finnes i dag. Mygglarvene i denne slekten lever faktisk av å spise andre mygglarver, så de er jo ganske ålreite egentlig.

Hvorfor klør myggstikkene?
For at myggen skal klare å få i seg blodet vårt, gjennom det sugerøret av en munn den har, så kan ikke blodet koagulere, altså stivne som det gjør når vi får sår. Derfor spruter myggen spytt inn i stikket som gjør at blodet ikke koagulerer. Det er dette spyttet som gjør stikkemyggen til en ordentlig drittsekk. For immunsystemet vår reagerer på spyttet som er kommet inn i kroppen vår, og kroppens forsvarsreaksjon gjør at vi hovner og klør der myggen har stukket. Allikevel, det verste ved myggens spytt slipper vi heldigvis unna i Norge, for i andre land er det spyttet som overfører de fæle sykdommene som malaria, denguefeber osv.

Men hvordan finner myggen meg alltid?
Vel, forhåpentligvis finner den deg ikke hvis du sitter inne og skalker lukene. Hvis du sitter ute midt på dagen i varmt vær, så burde du heller ikke være veldig plaget av mygg, for om det blir for varmt så kan ikke myggen fly i sola, da tørker den ut. Men ellers er det vanskelig å skjule seg for myggen, for den lukter rett og slett pusten din. Myggen lukter karbondioksid, den merker kroppsvarmen din og den lukter enkelte kjemikalier i svette. Stikkemyggen har 72 lukt-reseptorer på antennene, og minst 27 av dem brukes til å lukte svette.

Men hvorfor skal den stikke akkurat meg?!
Om du er en av de uheldige som alltid får flest myggstikk av alle dine bekjente, så kan det kanskje være en fattig trøst at det er sant, myggen foretrekker noen folk fremfor andre og det er attpåtil i stor grad genetisk betinget. Det virker som myggens livrett er blodtype O. Hvis du i tillegg puster tungt, altså skiller ut mer karbondioksid, svetter og er varm, så lukter du nok ganske uimotståelig for myggen. Gravide kvinner er ekstra fristende, mye fordi de skiller ut mer karbondioksid og er varmere enn ellers. Men gravide kan trøste seg med at det virker som mygg blir ekstra tiltrukket av folk som drikker øl – uten at vi vet akkurat hvorfor.
Så den enkleste måten å unngå myggen, om man ikke skal stenge seg inne hele sommeren, er kanskje å finne en varm, svettende, øldrikkende, tungpustet person med blodtype O, altså en stakkars mygg-avleder.

Men myggen er jo nyttig og, da…
Ellers får du forsøke å finne trøst i at myggen er mat for mang en sulten småfugl, samt er med på å stille sulten hos våre ferskvannsfisk – som vi i neste runde har gleden av å fiske og spise. Selv når det gjelder sjokolade har mygg faktisk en snabel med i spillet – kakaoplanten trenger nemlig en liten slik en til å fikse pollineringen

 

(Fun-fact: Det er ikke bare vi mennesker som plages av myggstikk, myggen stikker andre pattedyr og spesialiserte arter mygg stikker fugler, reptiler, amfibier, enkelte fisk som slamkrypere, til og med andre insekter!)

shutterstock_264491681Kilder:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mosquito#Hosts_of_blood-feeding_mosquito_species
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0122716
http://jme.oxfordjournals.org/content/41/4/796
http://www.smithsonianmag.com/science-nature/why-do-mosquitoes-bite-some-people-more-than-others-10255934/?no-ist=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *