Insektenes planet – om ord, blogging og bok

Tekst: Anne Sverdrup-Thygeson, hjemmeside: https://www.nmbu.no/go/annesverdrupthygeson

Det var en gang en glede. En glede over ord. Som barn elsket jeg ord som onomatopoetikon og gogolplex. Rare, vakre ord, som spretter rundt i munnen og gir gjenklang.

Som ungdom overtok fascinasjonen over språkets logikk. Jeg prøvde å lære meg Esperanto, det oppkonstruerte «verdensspråket», i et forsøk på å forstå hvor enkelt et språk egentlig kan være. Jeg undret meg over hvordan signalpulser kan bli meningsbærende – som i morse. Den dagen korte og lange pip plutselig ble til ord i hodet mitt husker jeg ennå som litt magisk.

Så ble gleden voksen. Den gikk lenge i korridorene i akademia. Dørene var lukket. Bak dørene levde ord som stringens og signifikans. Knasende tørre ord, som fiberknekkebrød. Fine til sitt bruk, men ikke egnet til å kose seg med. Gleden flakket med blikket og kjente seg utilpass.

Men noe skjedde. En dør på gløtt. Et skrivekurs? For forskere? Gleden listet seg inn. Og her fant den venner. Folk med sans for andre ord, glade ord. Også i akademia! Ord som kan tegne bilder og få flere til å se. Som kan formidle egen glede og undring – over naturens finurligheter og insektene, som selve kronen på verket.

Slik fant ordene en ny form og en ny retning. Det ble tekster i aviser, og det ble blogg. Denne bloggen. Sammen med gode kollegaer har jeg kost meg, virkelig kost meg, i over tre år, med å fortelle fra insektenes rare lille verden.

Til slutt ble det så mange glade insektord at de ikke fikk plass på bloggen. Nå har ordene fått fylle en bok – en hel bok om insektenes fantastiske verden, og hvorfor vi trenger dem. Mellom to permer i skimrende grønt, lik overflaten på et vakkert insekt, står mine 55 743 glade ord om insekter.

Forresten – det er ikke bare glade ord. Det er et underliggende alvor her. Mye tyder på at insektene ikke har det så bra, her på sin egen planet. For mens vi mennesker blir fler og fler, går insektene tilbake. Mitt ønske er derfor at flere skal oppdage at insektene virkelig er både sjarmerende, bisarre, gøyale – og nyttige! For dersom flere vet, vil flere bry seg.

Og det bør vi. For insektene bærer klodens økosystemer på sine små skuldre.

 

Vil du lese boka, spør på biblioteket, stikk innom bokhandleren eller kjøp den på nett, feks her: https://www.bokkilden.no/ville-dyr-insekter-sommerfugler-og-edderkopper-allmenn-interesse/insektenes-planet-anne-sverdrup-thygeson/produkt.do?produktId=15241179

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *