Når størrelsen teller: styltenebbfluenes paringsgaver

Av bachelorstudent Line Brox ved MINA, NMBU. Bloggen er skrevet som del av kurset Videregående entomologi (ZOOL240)

En styltenebbflue med paringsgave. Foto: Yakovlev Alexey CC BY-SA 2.0.

Insekter har noen finurlige måter å tiltrekke seg det motsatte kjønn på. Hannene til “styltenebbfluene” tilbyr hunnene en paringsgave – en matpakke som lurer den utkårede til en paringsakt. Men for å oppnå suksess må hannen være både risikovillig og størrelsesorientert.

Å gi hverandre gaver er ofte forbundet med noe positivt – innpakkede gleder som markerer en feiring. Men gaver kan også være en indikasjon på at giveren forventer noe tilbake. Styltenebbfluehannene gidder nemlig ikke bruke energi på å gi betingelsesløse gaver til sine kjære, men forventer en aldri så liten paringsakt i retur. Litt mye å be om, sier du? Mulig det, men hunnene lar seg ikke lure av småting. Desto større gavepakke gutta kan tilby, desto større sjans er det for at hunnen går med på å pare seg. Og desto lengre blir tiden sammen i sommerenga.

For styltenebbfluene kommer disse gavene i insektets mest verdsatte valuta: Mat. Matpakken består av næringsrik insektskost som sommerfugler, larver og gresshopper fanget av hannen selv. Byttet fanger hannen med beina der han henger og dingler i bladverket.

På engelsk kalles “styltenebbfluene” for “hengefluer”. De hører med til nebbfluene, eller skorpionfluene som de het tidligere, og finnes ikke i Norge  Foto: Wikimedia, CC BY-SA 4.0.

Når byttet er fanget og hannen er klar for å vise sin nyfangede gavepakke til en mulig paringspartner, skiller han ut en «parfyme» som tiltrekker seg hunnens oppmerksomhet. Når hunnen nærmer seg, undersøker hun matpakken nøye: «Er den stor nok? Er kvaliteten tilfredsstillende?» Oppfylles ikke kravene flyr hun videre. Om hunnen liker matpakken derimot, kan hannen sette inn støtet. Noen ganger trekker han gaven tett inntil seg for å komme så nærme som mulig….

Det endelige målet for vår styltenebbfluehann er å få flest mulig insektbarn. Dette oppnås ved å overføre så mange spermier som mulig. Den optimale lengden på en paringsøkt er på rundt 30 minutter, men hvis paringsgaven er liten gidder hunnen rett og slett ikke å holde på så lenge.

For styltenebbflua er størrelsen på gaven derfor helt avgjørende for utbyttet av paringsakten. Store kvalitetsgaver gir et høyt antall barn. Og det hele ser ut til å være hunnens valg. Ikke lett å være styltenebbfluehann.

 

Kilder:

Alcock, J. Selective mate choice by female of Harpobittacus australis (Mecoptera: Bittacidae). Psyche (86), 213-217. Doi: 10.1155/1979/92786

Gullan, Penny J., and Peter S. Cranston (2014). The insects: an outline of entomology. John Wiley & Sons.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *