Sjarmerende sider ved våre åttebente venner

Av Lisa Fagerli Lunde

Edderkopper er en viktig del av naturens næringsnett og regulerer insektbestander verden over, men dessverre er edderkoppskrekk utbredt.

Er det mulig å endre dette ved hjelp av sjarmerende edderkoppbilder på internett?

Salticidae eating a fly. Foto: Shutterstock / amirhamzaa

Selv om alle edderkopper i Norge er helt ufarlige, vil nok de fleste på et tidspunkt ha kjent økende hjertebank og gåsehud ved synet av enorme spindelvev eller en kjelleredderkopp i full gallopp.

Faktisk, så lider omtrent én av tjue mennesker av araknofobi – en ekstrem angst for edderkopper som kan komme i tilsynelatende tilfeldige situasjoner.

Her er edderkoppen feilaktig tegnet med seks ben istedenfor åtte, men de er ikke insekter!

Årsaken til araknofobi, eller en mer alminnelig avsky for edderkopper, er ikke åpenbar.

En forklaring er at mennesker har en iboende frykt for edderkopper fordi vi pleide å leve nært svært giftige arter for tusenvis av år sida.

En annen forklaring er at araknofobi i større grad er et moderne, kulturelt fenomen. Om sistnevnte stemmer, er det da mulig å kurere fobien ved hjelp av nye, kulturelle uttrykk?

I de siste åra har edderkopper blitt fremstilt som sjarmerende gjennom ulike internettmemer. Mem er et kulturelt uttrykk som spres ved imitasjon eller kopiering. Det kan være en idé, en mote eller en vits og ses i dag typisk på internett som et bilde eller en video.

Den mest kjente edderkoppmemen er kanskje «Misunderstood spider»; et bilde av en hoppeedderkopp med tekst som er en vits som finnes i utallige varianter.

Her møter vi den muntre og vennlige edderkoppen som holder huset fritt for insekter og er naiv i sin vennlighet mot menneskene. Den lider nemlig alltid en ufortjent død med å bli spylt ned i do eller knust under avisa.

Det tok virkelig av da da internettet ble fylt med bilder av hoppeedderkopper som bruker regndråper som hatter.

Et google-søk på dette gir over 20 millioner treff1! Som et godt eksempel på hvordan memer gjerne er langt fra sannheten viste dette seg å være fotografen Uda Dennies som hadde konstruert situasjonen for å ta gode bilder. Men de er da fortsatt fryktelig søte?

Kan eksponering av edderkopper som noe «søtt», «kult» eller «morsomt» faktisk bidra til å dempe eller kurere frykten?

Det er vel ikke så rart å tenke seg at de nevnte memene kan ha en slags avskrekkende effekt.

Forskere på Bar-Ilan-universitetet i Israel tok dette et skritt lenger da de eksponerte deltakere i et forskningseksperiment for en kort videosnutt fra filmen «Spider-Man» (2001), om en mann som får edderkopplignende superkrefter etter å ha blitt bitt av en radioaktiv edderkopp.

Både før og etter deltakerne så videoen, måtte de fylle ut et spørreskjema som vurderte deres fobi for edderkopper.

Forskerne sammenlignet dette med deltakere som kun så på en videosnutt av en blomstereng. Rett som det var, viste gruppen som hadde sett «Spider-Man» en klar bedring i fobisymptomer!

Mens Spider-Man er en kul superhelt og hoppeedderkopper er appellerende med sine store, søte valpeøyne er de enten ren fiksjon eller bittesmå.

Det vil være noe ganske annet å hvitvaske de store, hårete edderkoppene, eller hva?

Frykt ikke, den nyeste internettmemen for edderkopper er makrofotografier av tarantellpoter!

Avicularia avicularia

Taranteller kan klatre oppover vegger eller vinduer. De har en fantastisk klebeevne på grunn av elektrisk tiltrekning mellom tette håransamlinger på potene sine.

Bare så det er sagt – det er ikke bare taranteller som har poter.

Forskere i Tyskland fant ut at det er de mer enn 600 000 hårene på føttene til hoppeedderkoppen Evarcha arcuata som gjør at den kan henge opp-ned med både seg selv og byttedyret. Den kan faktisk bære 173 ganger sin egen kroppsvekt!

Selv om tarantellpoter er svært søte i flotte makrofotografier, kan jeg ikke garantere for at du nå vil dåne av sjarm, heller enn frykt, om du blir kjærtegnet av en hårete tarantell.

Vel, kanskje har du i alle fall blitt bittelitt fascinert av våre åttebente venner?

De fortjener jo tross alt en mer verdig skjebne enn å bli knust under gårsdagens utgave av VG.

Referanser:

https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Miss_Muffet#/media/File:Little_Miss_Muffet_1_-_WW_Denslow_-_Project_Gutenberg_etext_18546.jpg

https://knowyourmeme.com/photos/325883-misunderstood-spider

https://knowyourmeme.com/memes/misunderstood-spider

https://cosmosmagazine.com/biology/the-science-of-spider-paws

https://www.boredpanda.com/cute-spider-paws-photo/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

https://www.flickr.com/photos/landedinmyeyes/6562349969/

http://www.steves-digicams.com/blog/spiders-wearing-water-droplets-hats-uda-dennie/

Kesel, A. B., A. Martin, and T. Seidl. “Adhesion measurements on the attachment devices of the jumping spider Evarcha arcuata.” Journal of Experimental Biology 206.16 (2003): 2733-2738.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *