Våryr? Prøv dansefluenes sjekketriks!

Rannveig M. Jacobsen

Det er mange som kommer ut av vinterdvalen på denne tiden, ikke bare kontorbleke nordmenn som hutrende forsøker å nyte årets første utepils. Dette er tiden for årets første hestehov, årets første sitronsommerfugl og årets første sverm av dansefluer. Ja, dansefluer – hvis du har lagt merke til masse små insekter som flyr sammen uten å rikke seg av flekken, så kan det godt hende at det er dansefluer du ser på. Akkurat som oss så søker dansefluene til solflekkene, og stemningen der er vel så heftig som på byen i Oslo en solrik fredagskveld. Dansefluene er nemlig på sjekker’n.

Sverming i vårsola

Hos danseflua Empis borealis er det damene som står for dansinga, og prøver med sine sexy moves å tiltrekke seg noen menn. Høres kjent ut? Dansefluedamene søker hvert år tilbake til de populære solflekkene, gjerne ved siden av trær eller busker slik at de er lette å finne. Dermed blir det svermer de samme stedene, år etter år. Dansefluene beveger seg mellom svermene, de gidder jo ikke være samme sted hele kvelden når de først er ute på byen. Dessuten må dansefluedamene gjøre en avveining, for selv om dansefluegutta bruker lengst tid der det er flest damer, så er konkurransen om gutta større der. Dansefluegutta foretrekker de store damene, iallfall de som er størst av de tilgjengelige damene. Om de er i en liten sverm så prøver de seg på den største dama der, selv om hun kanskje er liten i forhold til damene i en annen sverm. Men gutta husker ikke så godt, hun ser jo stor ut i forhold til damene rundt ifallfall.

Dansefluemannen har fått napp

Så damene prøver å se lekre og store ut i forhold til venninnene rundt, mens dansefluegutta drar på med sine sjekketriks. De prøver å imponere med gaver til damene og kommer drassende med godsaker som døde insekter. Det kan gå litt hardt for seg mellom dansefluegutta, for de tyr ofte til hverandre som byttedyr. Men dansefluedamene har ikke noe imot litt kannibalisme i vårsola. Når en dansefluemann har overbevist en dansefluedame med gaven sin, så er det bare å sette i gang med parringen fortere enn svint. Han får nemlig bare holde på så lenge dansefluedama har noe å spise på, altså så lenge det er igjen noe av gaven. Jo større byttedyr dansefluedama kan småspise på under akten, jo lenger får dansefluemannen holde på med sitt – men når det ikke er mer godsaker igjen, da gidder ikke dama mer heller. Hos dansefluene er det altså virkelig størrelsen som teller, både hos dama og hos mannen. Høres urovekkende kjent ut?

Så det som ser ut som en uskyldig insektsverm i vårsola er egentlig heftig sjekking ispedd litt kannibalisme. Tinder virker ikke så ille i sammenligning?

 

Kilder (to svensker som tydeligvis er hekta på dansefluer):

Svensson, B. G., Petersson, E., & Frisk, M. (1990). Nuptial gift size prolongs copulation duration in the dance fly Empis borealis. Ecological entomology, 15(2), 225-229.

Svensson, B. G., & Petersson, E. (2000). Swarm site fidelity in the sex role-reversed dance fly Empis borealis. Journal of insect behavior, 13(6), 785-796.

Svensson, B. G., Petersson, E., & Forsgren, E. (1989). Why do males of the dance fly Empis borealis refuse to mate? The importance of female age and size. Journal of insect behavior, 2(3), 387-395.

Svensson, B. G., & Petersson, E. (1987, January). Sex-role reversed courtship behaviour, sexual dimorphism and nuptial gifts in the dance fly, Empis borealis (L.). Annales Zoologici Fennici

Svensson, B. G., & Petersson, E. (1988). Non‐random Mating in the Dance Fly Empis borealis: The Importance of Male Choice. Ethology, 79(4), 307-316.

Bilder: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *