Gresshoppesvermer inntar Las Vegas!

Tone Birkemoe, bilder Shutterstock

Den siste uka har svermer av gresshopper inntatt Las Vegas. De myldrer rundt gatebelysningen i ørkennatten. For gresshoppene har hatt en god vinter og blitt mange. Og nå har de lagt ut på vandring.

Las Vegas er stedet for raske ekteskap, utdrikningslag, gambling og stort alkoholinntak. Et Disneyland for voksne bygd i Mojaveørkenen i Nevada. Her leves livet i klimaregulerte omgivelser– med noen raske turer ut i hotellenes svømmebassenger.

Men ørkenen har også gresshopper. Beskrevet allerede i bibelens Andre Mosebok. I tilfelle du ikke husker det: gresshopper var en av de ti landeplagene som Gud påførte Egypt for å tvinge egypterkongen (farao) til å frigi israelittene. Og historien endte godt: israelittene fikk forlate Egypt.

De bibelske gresshoppesvermene spiste alt grønt de kom over. Og lite mat ble igjen til egypterne. Sånn er det også i dag: enkelte gresshopper flyr over store områder når bestandene blir store. Ørkengresshoppen (Schistocerca gregaria) er den som skaper størst problemer. Den spiser opp avlinger i landene rundt Sahara med jevne mellomrom.

Gresshoppen Trimerotropis pallidipennis er utbredt i tørre strøk i Nord- og Sør-Amerika. Akkurat nå har den invadert Las Vegas.

Det er neppe Gud som straffer Las Vegas med gresshoppehorder. Årsaken til fenomenet er sannsynligvis en fuktig vinter som har økt mattilgangen. Dette får gresshoppene til å eksplodere i antall. Og når gresshoppene blir mange da vandrer de av gårde.

For noen tiår siden campet jeg på en høyde et par mil unna Las Vegas og ble overraket av det sterke lyset fra byen i den mørke ørkennatta. Og her ligger noe av «gresshoppeeffekten» i Las Vegas: de trekkes mot lyset i store mengder. Langs «stripa» som går gjennom byen er nattlyset intenst. Enkelte hoteller har nå valgt å droppe nattelyset i håp om å få færre gresshopper på gjestelista. Og det er kanskje ikke så dumt. Ikke bare stikker de av uten å betale for seg, men antall gresshopper er så høyt at de faktisk kan sees fra verdensrommet – på værradar!  Vil du ta en titt? Det ligger mange snutter ute på nettet og her er en av dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *