Nå finner du de første insektene i hagen

Gjesteblogger Mari Steinert, phd-stipendiat MINA/NMBU

Foto: Mari Steinert

I disse isolerte tider er det mange hager som får et grundig vårstell, og det i god tid før påske. Fraværet av snø i lavlandet har lagt til rette for tidlige våraktiviteter med rake, saks og spade. Det er så varmt i sola at jakka og lua er kastet for lengst. Men det er ikke bare vi som har merket at våren er på gang. Allerede har mange insekter og edderkoppdyr dukket opp, og det lenge før det har begynt å bli grønt.

Ute i hagen har jeg allerede møtt flere fluer, sommerfugler, en marihøne, to humledronninger, en bie og edderkopper. Alle sammen er lokket frem i sola på grunn av varmere temperaturer. Det er ikke uvanlig at vi ser sommerfugler og humler i mars, men det like overraskende hver gang en kan se de på vingene så tidlig, før blomsterbedet har våknet.

Til venstre: Hagearbeidet har begynt tidlig og snøklokkene har allerede sprunget ut. Til høyre: Flue på snøklokke, den sitter og lurer munnen sin inn mellom to kronblader. Foto: Mari Steinert

I motsetning til trærne, som også tilpasser seg etter daglengden før de våkner til liv, så tilpasser insekter seg til temperaturen i omgivelsene. Vi sier at insektene er kaldblodige eller vekselvarme. Når det blir varmt nok våkner de til liv etter vinterdvalen, eller de klekker fra puppen som de har overvintret i.

Fluene er ofte noen av de første insektene som dukker opp i hagen. Nyklekkede fluer som sitter dovent og varmer seg i solveggen. Så snart de er varme summer de seg en runde, og prøver seg frem med munnen rundt omkring etter noe spiselig.

Neslesommerfuglen er ute på vingene allerede i midten av mars. Den er litt slitt på vingene etter overvintringen. Den kommer til å leve frem til den har fått lagt eggene sine på nesleplanter, men det tar litt tid før de begynner å spire. Foto: Mari Steinert

Neslesommerfuglen (Aglais urticae) er en av de aller første sommerfuglene vi ser om våren. Den er en imagoovervintrende dagsommerfugl, som betyr at den overvintrer som et voksent individ. Disse sommerfuglene kommer frem så snart temperaturen tillater det. En kan se at disse individene har slitte vinger, etter å ha fløyet på sensommeren og så overvintret inne i et uthus eller kanskje i en sprekk i et gammalt tre i flere måneder. Tenk, nå skal neslesommerfuglen være på vingene og overleve til ut i mai. De skal parre seg og må vente helt til brenneslen har begynt å spire. Først da kan de legge eggene sine. I mellomtiden må de smøre seg med tålmodighet og lete etter nektar så de kan holde det gående.

Vårsandbien er en av de solitære biene du vil oppdage aller tidligst på våren. Både hunner og hanner har rødt bryst, og hunnene har også røde hår på bakbeina. De lager reir i bakken. Foto: Mari Steinert

Vårsandbien (Andrena clarkella) er en av de første biene som er ute om våren. Hunnene til vårsandbien lager reir i bakken, enten alene eller sammen med andre hunner. Nede i bakken har hanner og hunner overvintret som voksne. Hannene kommer gjerne ut litt før hunnene og er klare til å parre seg. Denne bien er en av de vanligste vårbiene og er lett å kjenne igjen. Den har spesialisert seg på selje og vier og må naturlig nok også fly samtidig som disse plantene er i blomst.

En av jordhumlene som besøker en krokus. Foto: Ruben Roos.

Noen humlearter kommer også ut tidlig, så snart snøen har smeltet. Trehumla og jordhumlene er ofte tidlig på vingene. Dronningene har overvintret i bakken et sted og de er de første vi møter på om våren. Humledronningene er ferdig befruktet, og må finne et egnet sted hvor de kan starte en koloni. Det er positivt å komme ut så tidlig, da blir det mindre konkurranse om de beste bolplassene. Humlene bruker ofte gamle musereir eller andre hulrom til sine kolonier. Men først må dronningene ha mat for å kunne fostre opp første generasjon med humlearbeidere.

Alle disse insektene er helt avhengige av næring for å ta fatt på sine oppgaver. Men mat er det fremdeles lite av. Dette er den største utfordringen for de som kommer ut tidlig på våren. Tidspunktet skal stemme med tilgang på maten de er avhengig av. Denne balansen kan være hårfin, iallfall når vårsola har tittet frem litt tidlig.

Hagen og skogen har ikke blitt grønn enda og det er lett å se at det ikke bugner av mat for disse planteavhengige insektene. Men i en og annen hage finnes tidlig spirende planter som snøklokker og krokus. Og i skogen vokser nå blåveis og hestehov, og ikke minst vil snart selje og vier være i full blomst.

Noen insekter kan ha blitt lokket frem altfor tidlig. For dem kan det gå dårlig fordi de ikke finner maten de trenger eller rett og slett fordi det er for kaldt. Men de fleste insektene vi ser nå klarer seg gjennom disse første vårukene der hagen sakte, men sikkert våkner til liv og været blir varmere. Heldigvis er insektene eksperter på å finne maten de trenger.

Når sola går om kvelden og vi for lengst har gått inn etter vårstellet i hagen, så finner disse insektene seg ly til neste varme dag hvor de vil fortsette sin søken etter mat. Det er like fascinerende hver vår!

 

Litteratur:

https://www.artsdatabanken.no/Pages/144820/Neslesommerfugl

http://bybi.no/wp-content/uploads/2019/07/Solit%C3%A6rbie-brosjyre.pdf

https://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/temahefte/049.pdf

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *