Søt bismak

Trodde du kunstig søtningsstoff var redningen i kampen mot den digitale baderomsvektas nådeløse røde blinkende tall? Nye forskningsfunn setter disse kaloriløse supersøte molekylene i et ikke fult så sukkersøtt lys.

En ny studie publisert i Nature denne uken konkluderer nå med at inntak av kunstige søtningsstoffer har stor effekt på hvordan kroppen din håndterer vanlig sukker. Litt ironisk, og potensielt ganske alvorlig. De nye forskningsresultatene viser en kopling mellom bruk av kunstig søtningsstoff og økt risiko for sukkersyke.

Men her tar historien en uventet tvist. Det er nemlig ikke dine egne celler som er kjernen i problemet – det er bakteriecellene i tarmen. Ved hjelp av metagenomikk (studie av hele bakteriesamfunn basert på sekvensering av bakterie-DNA) klarte forkerne å påvise at kunstige søtningsstoff endrer vilkårene for bakterievekst i tarmene dine. Dette påvirket tilslutt hvordan kroppen takler inntak av vanlig sukker.

Det er publisert mange studier på helseeffekter av kunstig søtningsstoff med noe motstridende resultater og konklusjoner. Denne studien i Nature beskriver hvordan kunstig søtningsmiddel kan gi uheldige helseeffekter. Vi er kanskje ett skritt nærmere å forstå de komplekse årsakene til vår moderne tidsalders fedme- og sukkersykeproblem?

God fordøyelse!

(På trykk i Aftenposten Viten 30/09/2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *