Tre Tres Bien – del 1

Da er det på tide å bli litt personlig. Ihvertfall når det gjelder forskningslitteraturpreferanser. Ikke helt rosablogg helt enda.

Som dere skjønner leser jeg mye forskningslitteratur – det er en del av jobben min. Selv om lesningen ofte er faglig spennende er det mye forskningslitteratur som er ganske tørt stoff.

Men innimellom oppdager man noen gullkorn av noen artikler. Forkningsresultater som også har den virkelig gode historien. Historier som til og med kan brukes til smalltalk på fest. Ihvertfall om du er på julebord på et universitet.

Tre av mine favoritt len-deg-tilbake-i-sofaen-og-nyt-historien forskningsartikler handler om hvorfor blinde hulefisk er blinde, molekylære maskiner som gjenoppstår fra de døde og  hermeslangen.

Her følger highlights fra hulefiskhistorien – de andre genetikkeventyrene blir servert ved en senere anedning.

 

 Det var en gang en hulefisk uten øyne….

Blind meksikansk hulefisk uten øye

 

Først må vi færra til mexico. Der finner vi flere  huler med fisk som lever i stummende mørke – og noen av disse hulefiskene er blinde og mangler pigment i øynene.  Dermed begynner man å lure. Finnes det flere typer øyeløse fisk i mange forskjellige huler? Eller eksisterer det kanskje underjordiske tuneller fisken kan svømme igjennom mellom hulene? Og er dette en tilfeldighet at disse øyeløse dyra lever i mørke huler?

Ved å studere ulike hulefiskpopulasjoner viste det seg at blinde fisker i forskjellige huler har to helt ulike mutasjoner som medfører tap av øyepigmentene og blindhet. Og de unike mutasjonene hadde skjedd i ett og samme gen (OCA2)! Dette kalles paralellevolusjon – når idenstiske egenskaper/trekk har utviklet seg uavhengig av hverandre.

(Fun-fact: OCA2 er involvert i å bestemme øyefarge i mennesker)

Forskernes konklusjon: Det er sannsynligvis en fordel å ikke ha øyne når man lever i stummende mørke (kanskje fordi man sparer energi på å slippe å produsere øyepigment-proteiner?).

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *