Velger DU det rette juletreet?

Skrevet av Tone Birkemoe

Juletrebilde5

 

Hvordan ser ditt drømmetre ut? Jeg holder en knapp på en vanlig norsk gran, helst av liten størrelse, men det er uenighet om dette i heimen.

Utseende er viktig, for det interiør vi snakker om, det er julepynten som skal prege hjemmet i flere uker. Men før vi får treet inn i stua har det i flere år vært noe helt annet; et levested og et matfat for andre arter. De fleste er veldig små, ikke større enn sukkerkrystallene som pryder julekakene, så de sees ikke med mindre du leter. Men de er der i mengder; spretthaler og støvlus som spiser sopp og alger, bladlus og midd som suger plantesaft rett fra barnålene. På gode, varme sommerdager lever de livet sitt med alt det innebærer, de parer seg, får barn, krangler og leter etter den beste maten. Aktiviteten deres er helt avhengig av varme, så når dagene blir kortere og kulda kommer snikende er det ikke bare oss som slår oss til ro i sofaen. De små dyrene kan nesten ikke bevege seg når temperaturen synker mot frysepunktet. I god tid før vinteren sørger de derfor for å gjøre det beste ut av situasjonen: de finner et lunt skjulested og produserer frostvæske for kalde dager. Godt beskyttet innimellom nåler eller bak løs bark går de vinteren i møte.

Og her kunne de ligget fredfullt frem til våren, mange tusen individer på hvert tre, om ikke vi hadde kuttet ned trærne og brakt dem inn i stua rett før jul. I stua er det varmt som en mild sommerdag og smådyrene våkner raskt opp av sin tornerosesøvn. De hopper, krabber og kryper avgårde på jakt etter mat. Dessverre for dem er det er tørt inne, og ikke mye av egnet mat heller. Så gleden blir kortvarig og livet er snart over. Det er noe å tenke på om du synes det ekkelt med små dyr som kravler ut fra et juleinteriøret ditt. Dyrene har det verre enn deg. De har forberedt seg lenge, men i motsetning til deg valgte feil tre for sin vintersøvn…..

2 Comments


 1. Jeg synes ikke man skal ha juletre inne nettopp pga. av dette. Det er lite miljøvennlig å dyrke masse juletre for å drasse de inn for et par uker….trær skal være ute, så kan insektene også få en ny vår:)

  Reply

  1. Hei,
   Hyggelig at du tenker på insektene! Men, i det store og hele er ikke juletrehogst noe stort problem for antall og arter av insekter i skogen. Det er en større trussel at skogene forsvinner som f.eks. ved utbygging av nye områder.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *