Biller på boligjakt – om viktigheten av villmarksskog

Anne Sverdrup-Thygeson. Foto: Shutterstock

shutterstock_114295243Hvor vil du helst bo – på trafikkøya midt i rundkjøringa under Sinsenkrysset – eller i den veiløse ødemarka? Ok, det er ekstreme alternativer. Poenget er: ny forskning viser – for første gang – at det har noe å si hvor langt fra veien du leter, dersom du er en bille på boligjakt. En av de 3000 billeartene som digger å bo i døde trær, for å være mer presis.

Så la oss ta en kikk i billenes boligavis. Hvordan ser annonsene ut, om du er en bille som lever i død ved? Slik, kanskje: Solrik bolig med utsikt i nedre del av tørrgran i Nordmarka, klar for innflytning. Integrert råtesopp-løsning inkludert. Stort utvidelsespotensial og mulighet for hundrevis av barnerom, samt rikelig med sokkelleiligheter til tenåringene. Livlig nabolag med enkelte aggressive beboere. Bør sees! 

Våre venner blant billene har nemlig litt andre krav enn oss når de skal etablere seg. Mens vi frykter fuktskader og råte, synes dødved-levende biller dette er topp. Det betyr nemlig et fullt kjøleskap til de glupske tenåringene i familien. Råtten ved er gjennomvevd av sopptråder, fulle av næring for billebarna. Nærmest som energibarer.

Og famishutterstock_126543899lielivet hos billene er ikke helt som hos oss. Billemamma legger sine befruktede egg i en barksprekk og stikker, så barna må klare seg sjøl. Ikke rart det er viktig med et velfylt spiskammers!

Men det er et viktig poeng når billemamma er på jakt etter en egnet død trestamme som bolig for barna. Hun må de rekke fram til visningen før den er avsluttet! Blir det for langt mellom de døde trærne i skogen, er boligen solgt til andre, før hun når fram – om hun i det hele tatt når fram.

Ny forskning viser at om du drar langt til skogs, mer enn fem kilometer fra vei og bebyggelse – ja så er det flere billeboliger på markedet. De ligger så tett at billemamma kan rekke innom flere, på bare én kveld med visning! Og legge igjen noen egg både her og der. Slikt blir det billemangfold av! Og billemangfold betyr pollinering, resirkulering av næring og mer mat til fugl og fisk.

Forskningen vår viser at villmarksskogen har dobbelt så mye livsmiljø – boliger klare for innflytting, om du vil – som gjennomsnittskogen. Faktisk er det like mye attraktive billeboliger i den inngrepsfrie skogen, som i verneområdene våre. Med andre ord: om skogreservatene representerer Holmenkollåsen i dødved-billenes eiendomsmarked, er villmarksskogen en god nummer to – en slags Aker brygge?

Årsaken er at villmarksskogen, langt fra vei, i liten grad er berørt av dagens flatehogst. Derfor er det er mere døde og råtne trær her, til glede for de 6000 artene av insekter og sopp som digger død ved.

Så er du en ved-bille på boligjakt, er saken klar – forlat sivilisasjonen, og stikk til skogs! Og sett din lit til at villmarksskogen fortsatt er veiløs, og bugnende av deilige døde trær å bo i.

 

Vil du lese mer om dette? Se nyhetssaken og selve artikkelen!

shutterstock_116955076

 

 

2 CommentsLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *