Navngivning ingen Pieza kake?

Skrevet av Rannveig Jacobsen

 

 

shutterstock_238519219DartWader

Du har kanskje ca. 200 venner på facebook. Husker du navnet til alle disse vennene? Det er forsåvidt ganske sannsynlig at noen av dem har samme navn. Det finnes tross alt 736 menn i Norge som heter Jan Johansen.

Om du har 200 venner på facebook, så har du like mange venner som det finnes ulike arter lus i Norge. Mens noen av dine venner kan ha samme navn, må hver eneste av de 200 artene lus ha et navn som ingen andre lus, ja, som ingen andre arter i hele verden har. Og det finnes ganske mange arter.

I Norge vet vi at det finnes 40 770 arter, og det er anslått at det finnes enda 14 000. Kanskje finnes det totalt 8.7 millioner arter i alt i verden. På norskenavn.no finnes det bare 17 000 fornavn som brukes i Norge. Det kommer vi derfor ikke langt med.

Taksonomene, altså artsekspertene som ofte står for navngivningen, må derfor være kreative. For eksempel lever edderkoppen Pinkfloydia harveii i beste velgående i Australia. Ansvarlige for vepseslekten Polemistus må ha vært hardbarka Star Wars-fans, for her finner vi Polemistus chewbacca, Polemistus yoda og Polemistus vaderi. Sistnevnte henviser til erkeskurken Darth Vader, som tydeligvis er svært populær blant taksonomer. I tillegg til P.vaderi finnes Darth Vader-billen Agathidium vaderi (som faktisk ligner bittelitt) og en hel slekt midd som har fått navnet Darthvaderum.

Virkelig kreative taksonomer har utnyttet navnet til flueslekten Pieza og gitt oss flueartene Pieza kake og Pieza pie. Men hvilket navn tar egentlig (Pieza) kaka? Jeg foreslår en liten bille som fikk det belastede navnet Colon Rectum allerede i 1933. Du ville husket en facebook-venn med det navnet.

Flere rare artsnavn kan du finne her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *