Vi feirer kartleggingen av hvetegenomet!

I dag er det seminar på NMBU i anledning kartleggingen av hvetegenomet.

Dere kan lese mer om dette forskningsgjennombruddet her.

Jeg har den store glede å åpne seminaret, og jeg har lyst til å løfte frem her hvor stolte vi er over det bidraget NMBU har stått for når hvetens DNA nå er kartlagt.

En artikkel om kartleggingen av genomet i hvete ble i juni 2014 publisert i Science med sterke bidrag fra forskere ved NMBU.

Tre av de fire forskingsartiklene hadde forfattere fra NMBU, to av dem ansvarlig forfatter fra oss. Dette er en stor begivenhet for NMBUs forskning, og jeg gleder meg til å høre mer om disse resultatene, og om deres betydning framover!

Jeg snakker ofte at NMBU som skreddersydd for å møte noen av de virkelig store utfordringene verden står overfor. Kanskje den største av disse er hvordan vi skal mette 9-10 milliarder mennesker med nok, trygg, sunn mat, som er produsert på en bærekraftig måte. Kartleggingen av hvetegenomet er et svært viktig bidrag i så måte.

Seminaret i dag ser også på det forrige store spranget i hveteproduksjonen, den Grønne Revolusjon, initiert av Norman Borlaug. Borlaug fikk Nobels fredspris for sitt arbeid og ble æresdoktor ved NLH i 1969.

I år feirer vi 100-årsjubileum for Borlaug og hans budskap om «ingen fred på tomme mager». Borlaug så det som sitt livs utfordring å øke hveteproduksjonen i en verden herjet av stadige sultkatastrofer.

I dag feirer vi et nytt stort sprang i arbeidet for å mette en økende verdensbefolkning. Håpet er at mer kunnskapen om hvetegenomet kan bidra til høyere avlinger av hvete og dermed til mer brød.

SimenRødSandve
Simen Rød Sandve er en av flere NMBU-forskere som har vært med å kartlegge hvetens DNA. Foto: Håkon Sparre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *